"Пазим езика си" отличи 3-ма първенци

Шестокласничката Рафаела Панайотова и петокласничките Елия Илиева и София Бозова спечелиха националното състезанието по правопис "Пазим езика си". То се организира от сдружението "Живата вода на България", чийто председател е първата дама Десислава Радева, предаде репортер на БГНЕС.

Състезанието се организира от гражданско сдружение "Живата вода на България", създадено от съпругата на държавния глава Десислава Радева.

Отличените, спечелиха битката измежду 3600 ученици от цялата страна като до финалния кръг достигнаха едва седем шестокласници и седем петокласници, които трябваше да открият в кои от изредените думи има допуснати грешки, в кои няма и кои от изброените изречения са граматически и пунктуационно верни. Последната задача изискваше учениците да наредят смислово изреченията от откъса "Писма от пущинаците" на Николай Хайтов.

Знанията на децата оцени жури начело с проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски". Членове на журито пък бяха проф. Татяна Ангелова, също от СУ "Св. Климент Охридски", и учителите по български език и литература Рени Стоичкова, Десислава Нейкова и Цеца Петрова.

Всички участници получиха подаръци и грамоти за отлично представяне, а класиралите се на първите три места и електронен четец. Наградите бяха връчени лично от първата дама Десислава Радева.

„Заставам зад тази инициатива, защото грамотността е нещо много важно и нещо, което пази идентичността ни. Няма нищо по-силно от българския език, което да ни прави българи. Дори фолклорните танци ги има в съседни държави, но българският език ни пази и затова трябва да сме грамотни, да си познаваме езика, за да ни има като българи”, заяви Радева.

„Ако искат да бъдат достойни българи и пълноценни граждани на света, те трябва да могат да мислят и да формулират своите мечти, да ги отстояват на нашия прекрасен български език”, каза президентът Румен Радев, който присъства на състезанието, за да подкрепи съпругата си и инициативата.

Минути след награждаването си петокласничката Елия Илиева каза, че не е очаквала да победи. 11-годишното момиче от Перник обясни, какво е необходимо, за да спечелиш първото място.

„Не трябва да се страхувате, да се притеснявате, а да показвате каквото знаете. Всички задачи бяха трудни, но последната беше доста различна и нетипична, защото ние не подреждаме изречения”, заяви тя и добави, че учи езика от книгите и в училище.

Румен Радев поздрави финалистите в ученическия конкурс за правопис "Пазим езика си".

За шестокласничката Рафаела Панайотова, която живее в Куклен, това не е първата награда от състезание.

„Изключително голяма радост е за мен да бъда на такава позиция. В това състезание участвам за първи път”, каза тя и добави, че за да бъдеш грамотен е важно да го искаш и да се упражняваш. От тук Рафаела отива да получи награда и за рисунка от конкурса „Символ на доброто”, в който е участвала с рисунка на дядо Добри.

БГНЕС припомня, че състезанието се провежда за втора поредна година. Миналата година то стартира като пилотен проект на сдружението. Първият етап на надпреварата се проведе на 20 април. В нея се регистрираха над 4500 участници от V и VI клас от цялата страна, а официално в него се включиха 3600. В първата част на състезанието децата трябваше да покажат своите знания за езиковите норми и синонимното богатство в българския език. Днес 14 ученици, показали най-добрите резултати, се явиха на втората част от него. /БГНЕС