Павел Колев: Аут сме от Европа, ако не намерим 2.2 млн. лв до утре вечерта

Аут сме от Европа, ако не намерим 2.2 млн. лева до утре вечерта. Това заяви изпълнителният директор на Левски Павел Колев след срещата между членовете на УС и НС на Левски с организираните привърженици на клуба, предаде репортер на БГНЕС. “Няма нищо обнадеждаващо във финансовата ситуация на клуба. Приходната част се формира изцяло от даренията на хората и продажби в магазините. Надяваме се в някакъв момент да можем да реализираме приходи от билети, но на този етап изглежда имагинерно. Търсим 2 милиона и 200 хиляди, за да покрием задължения към персонала. До утре вечерта са необходими, но не вярвам, че може да се случи до края на седмицата“.

Павел Колев.

„Ако не се случи, ще декларираме пред УЕФА, че имаме задължения - играчи, персонал и два клуба. Ще чакаме решение от УЕФА, което най-вероятно ще е наказание за Левски да не играе в Европа за следващите една или две години, в които се класира. Водим разговори и има интерес за трансфери към наши играчи, но до утре няма да стане до утре. Разговорите са за сделки, които могат да станат през август“, започна той.

Колев сподели, че няма опасност клубът да не започне новия шампионат в efbet Лига. „Сините стартират сезон 2020/21 с домакинство на Берое в понеделник, 10 август, от 20:00 часа на стадион „Герена“. „На този етап няма такава опасност клубът да не започне новото първенство. Готвим се усилено, мач с Берое ще има. Няма да бъде пагубно, ако не участваме в Европа в следващите 1-2 години. Пагубно ще бъде, ако обявим несъстоятелност. Ще направим всичко възможно да избегнем това“.

На въпрос на БГНЕС относно това колко дълго ще издържи Левски финансово, изпълнителният директор на столичния гранд отвърна: "По търговския закон си има ясни правила, когато едно акционерно дружество изпадне в свръх задълженост или неплатежоспособност, едно от двете, има 30-дневен срок, в който представляващият трябва да внесе молба за несъстоятелност. Не сме още в този момент, тъй като плащаме редовно на всички наши контрагенти, проблемът е със заплатите на играчите и персонала, както и задължения към клубове по трансфери. Не мога да се наемам с точна прогноза. Всичко зависи от приходната част в бюджета – ако нещата продължат в същия дух и не подпишем нов рекламни договори, левскарската общност не се мобилизира, както се беше мобилизирала между февруари и май, предполагам, че в следващите две-три седмици ще ми се наложи да свърша тази работа (б.р. да подаде молба за несъстоятелност)".

Тити Папазов, Петър Ганев и Наско Сираков.

По отношение на абонаментните и членските карти, Колев беше категоричен, че феновете не са загубили вяра в спасението на клуба. „Продадени са между 1000 и 1200 абонаментни карти. Трябва да отбележим, че цената сега е двойна на фона на периода през февруари-май, когато привържениците бяха най-активни, за това и вероятно има някакъв спад, но карти се купуват. Обсъдихме с останалите членове на УС и НС възможността за разсрочено плащане на абонаментните карти, за да облекчим положението за феновете“, допълни той отново за БГНЕС.

Колев каза още, че има все още играчи, които се интересуват от Левски въпреки финансовата криза на „Герена“. „Да, интерес все още има, предимно от българи, но и чужденци, които искат да се асоциират с името и марката Левски. Преговаряме с играчи, но на този етап няма нищо официално, не мога да коментирам с какъв състав ще започнем новия сезон“.

Членът на Управителния съвет на „сините“ призова запалянковците да не спират да подкрепят клуба и отново изтъкна, че те са причината Левски да се крепи и до този момент. „Ами, какво да ги призова? Те са причината Левски все още да е жив и да не е обявил несъстоятелност. Тяхната подкрепа е несравнима, дано продължат да ни я оказват и за в бъдеще, защото времената са наистина тежки“, завърши изпълнителният директор на Левски. /БГНЕС