Пътна полиция с акция за нерегламентиран превоз на опасни отпадъци

Пътна полиция започва акция за нарушения, свързани с неукрепен товар и нерегламентиран превоз на опасни отпадъци, акцията ще продължи до 14 февруари, неделя и ще се провежда в цялата страна, съобщиха на брифинг от Пътна полиция, предаде репортер на БГНЕС.

Сформирани са екипи от Автомобилна администрация и Пътна полиция. Резултатите от операцията ще бъдат готови до седмица от приключването на операцията.

При предишната подобна операция, проведена в периода 12-18 октомври 2020 г. резултатите показват, че от проверени 7625 товарни автомобила, са установени 2687 нарушения. Те са а превишаване на скоростта – 1159 случая, 13 нарушения от шофирали след употреба на алкохол, 2 случая при шофиране след употреба на наркотици, над 2000 случая за неизползване на обезопасителни колани, 150 случая с техническа неизправност и др. отнети са 68 свидетелства за МПС заради неплатени глоби.

Най-много товарни автомобили са проверени в Пловдив, Бургас и Габрово. Най-много нарушения е имало в Пловдив, Плевен и Русе. За автобусите за същия период са проверени 1906 автобуса. 470 нарушения са установени – за превишена скорост – 89 случая, 3 случая за управление на автобус след употреба на алкохол, един случай за шофиране след употреба на наркотици, 48 случая за водачи без колани, 32 технически неизправни автобуса и др. /БГНЕС