Партиите са похарчили над 2 млн. евро за предизборната кампания в Косово

Неправителствената организация „Демокрация в действие” (ДвД), която следи кампанията за предсрочните парламентарни избори в Косово, обяви, че за първите 9 дни от кампанията политическите партии са похарчили общо 2,125 милиона евро.

Според ДвД, обстановката в навечерието на изборите е била спокойна. Забележките са във връзка с липсата на финансова прозрачност при определени партии, които не са подали информация в Централната избирателна комисия и разходите им не могат да бъдат изчислени.

Наблюдателите на неправителствената организация за периода 1-3 октомври са проследили 229 дейности на политическите партии, в които са участвали около 79 хиляди граждани.

В процеса на кампанията политическите партии даваха обещания, предимно от идеологически характер, свързани с актуални теми, които предизвикват интерес и емоции сред гласоподавателите.

През последните три дни фокусът беше върху три области: образование, икономика и здравеопазване. Теми, които привлякоха по-малко внимание, бяха енергетика и администрация, се казва в доклада на ДвД.

Отбелязва се, че както в началото, така и по време на цялата кампания, участието на жените-кандидати като говорители на партийни мероприятия е било под законовия минимум от 30 % за участие на жените в обществения и институционалния живот на Косово и е съставлявало едва 22 %. /БГНЕС и МИА