Партията на Нехамер губи мнозинството в правителството

Партията на Карл Нехамер е победена в Долна Австрия, федералната провинция крепост на формацията. Първите частични резултати показват, че OVP е взела само 39,9% от гласовете. Ръководителите на партията имаха обявена цел за резултат от над 40%. За четири години те загубиха 10%, достигайки 39%, което е най-слабият резултат от 1945 г. насам, и загубиха абсолютното си мнозинство в долноавстрийския парламент, а вероятно и в регионалното правителство. Крайната десница, FPO, Партията на свободата, достигна 25%, което е увеличение с 10% в сравнение с предишните избори.

Социалдемократите също взеха почти 21%, като също отбелязаха спад. С този резултат OVP губят мнозинството си в правителството и в регионалния парламент. Те трябва да сформират коалиция със социалдемократите или с екстремистите. Това е така, ако тези две формации не сключат съюз помежду си. Поражението сега може да се окаже прелюдия към загубата на властта за Карл Нехамер.

Долна Австрия е провинцията, която дава най-много депутати в горната камара на парламента. По-точно, 12. В момента 7 от тях са от OVP, партията на Нехамер. Но управляващата коалиция има най-малкото възможно мнозинство в горната камара - Федералния съвет - само с едно място повече от опозицията. Така че всяка загуба в Долна Австрия може да унищожи управляващия алианс във Виена.

Долна Австрия изцяло обгражда Виена. Тя е най-голямата провинция в страната и втора по население след Виена. Много от хората, които работят в австрийската столица, живеят в Долна Австрия. Във Виена и Долна Австрия живеят и повече от половината от всички имигранти, живеещи на територията на Австрия. Така имиграцията се превърна в тема на предизборната кампания на Нехамер и неговата партия.

Румънците са най-голямата имигрантска група в този важен регион. Там живеят почти 27 000 румънци, което представлява повече от 11% от всички имигранти от Долна Австрия. В региона има повече румънци, които гласуваха днес, отколкото германци, турци и сърби, съобщава „Румъния Джърнал“.

Канцлерът Карл Нехамер обвинява за тежкото поражение на партията си в Долна Австрия многобройните кризи, които са засегнали и продължават да засягат Австрия.

"Това е лош момент за правителствата, защото хората не са доволни от ситуацията. Ние трябва да разберем това. Това, което е важно, на федерално политическо ниво, но и на регионално политическо ниво, е да се направи нещо, за да се помогне на хората. Да дадем сигнал, че сме с тях в тези кризи", беше първата реакция на Карл Нехамер.

Освен от глобалните кризи, OVP беше белязана и от разследвания за корупция, като австрийският канцлер Карл Нехамер призна, че обвиненията в корупция са допринесли за лошия резултат в неделя.

Въпреки това лидерът на OVP в провинцията Йохана Микл-Лайтнер изключи възможността за подаване на оставка и обясни, че нейната партия търси начин да състави правителство със социалдемократите или с крайнодясната партия FPO. /БГНЕС