Парламентът на Дания забрани изгарянето на Корана

Парламентът на Дания прие закон, криминализиращ "неподходящото третиране" на религиозни текстове, ефективно забранявайки изгарянето на Корана, след като поредица от осквернявания на свещената книга на исляма предизвикаха гняв в мюсюлманските държави тази година.


Законопроектът, който забранява "неподходящото третиране на писания със значително религиозно значение за призната религиозна общност", беше приет с 94 гласа "за" и 77 "против" в 179-местния парламент.

"Трябва да защитим сигурността на Дания и датчаните. Ето защо е важно сега да имаме по-добра защита срещу систематичните обиди, на които сме свидетели от дълго време", каза министърът на правосъдието Петер Хумелгор, предаде АФП.

На практика ще бъде забранено изгарянето, разкъсването или по друг начин оскверняване на свети текстове публично или във видеоклипове, предназначени за широко разпространение.

Нарушителите рискуват глоба или до две години затвор.

През лятото Дания и съседна Швеция станаха обект на гняв от страна на няколко мюсюлмански страни след поредица от протести, включващи изгаряне и оскверняване на Корана.

Близо хиляда души протестираха пред датското посолство в Багдад в края на юли след призив на духовника Моктада Садр.

В отговор на влошената ситуация със сигурността скандинавската страна временно затегна граничния контрол, но ограниченията отпаднаха на 22 август.

Между 21 юли и 24 октомври тази година в Дания са регистрирани 483 изгаряния на книги или знамена, според данните на националната полиция. /БГНЕС