Парламентът отхвърли ветото, купуваме изтребители Ф-16

Парламентът отхвърли президентското вето за покупката на изтребителите Ф-16 със 128 гласа, предаде репортер на БГНЕС.

Дебатите по ветото продължиха повече от 2 часа. „За“ повторното приемане на ратификацията на международните договори гласуваха 128 народни представители, „против“ – 73 и „въздържали се“ - 3, с което ветото бе преодоляно.

Договорите за покупката на изтребителите ще бъдат изпратени за ратификация.

Четирите международни договора, обединяващи доставката на новите американски самолети и свързаното с тях оборудване, бяха одобрени от парламента в края на миналата седмица, но президентът Румен Радев наложи вето върху закона за ратификация и така ги върна за ново разглеждане в пленарна зала. В мотивите на държавния глава се посочва, че ратификацията е извършена по „бързата писта“, защото е гласувана на две четения в рамките на едно пленарно заседание, а скъсената законодателна процедура е оставила неизяснени редица важни въпроси като цени, гаранции, срокове за доставки, неустойки, обезщетения и други.

От ГЕРБ обявиха мотивите на президента за несъстоятелни. Според депутата от комисията по отбрана Христо Гаджев държавният глава цели с това вето да провали процедурата, като изпуснем сроковете за плащане и така да започнем нови преговори с други страни. /БГНЕС