Парламентът на Кюрдистан зове международната общност за помощ

Парламентът на област Кюрдистан обяви декларация късно снощи, в която изразява загриженост от турското военно нахлуване в кюрдските райони на Североизточна Сирия, призовавайки за прекратяване на операцията.

В изявлението се предупреждава, че крехката ситуация в региона и фактът, че „Ислямска държава“ (ИД) все още не е ликвидирана, още повече усложняват ситуацията, поставена в риск от тази турска операция, цитира кюрдският Бас Нюз.

„Призоваваме международната общност, включително САЩ, Русия, Великобритания и Франция, да положат максимални усилия за прекратяване на тази нежелана ситуация, предотвратяване на бъдеща дестабилизация и създаване на атмосфера за преговори“, се казва в изявлението. „Ние категорично осъждаме всяко нападение, насочено срещу цивилни от която и да е страна. Парламентът в Кюрдистан подкрепя регионален диалог за трайна резолюция."

Парламентът напомня на международната общност, че кюрдите са платили най-голямата жертва във войната срещу „Ислямска държава“, а развиващата се ситуация в Североизточна Сирия може да изтрие постиженията във войната срещу тероризма.

В изявлението се призовава и всички кюрдски фракции да забравят споровете си и да работят заедно за разрешаване на най-новата ситуация чрез единни дипломатически средства.

Всички кюрдски политически партии ще се срещнат днес в Ербил, за да обсъдят турското нахлуване в Сирия срещу кюрдските сили.

Според информацията, срещата ще се проведе в централата на Комунистическата партия на Кюрдистан в столицата Ербил. По време на срещата страните ще призовават международната общност да окаже натиск върху Турция да спре своите операции в североизточна Сирия.

Очаква се те да проведат пресконференция след срещата.

Междувременно кюрдските сили съобщиха, че са отблъснали нова турска атака в Североизточна Сирия, докато Анкара твърди, че атаката е била успешна. Нашите сили "отблъснаха опита за нахлуване на турската окупационна армия по оста на Тал Халаф и Алук", се казва в изявление на СДС.

Турското Министерство на отбраната настоява, че операцията да протича по план.

„Операция „Мирна пролет“ беше успешно проведена през нощта, от въздуха и на земята“, се казва в изявление. „Определените цели бяха превзети“, добавя то, без да уточнява какви са те.

Докладите на турските медии предполагат, че основната цел на операцията е да се създаде онова, което Анкара нарича "безопасна зона" на територия от около 30 километра, намираща се на около 120 километра по границата между Рас ал Айн и Тал Абиад.

Турските войски и сирийските им поддръжници все още не са навлезли в нито един от двата града, но се придвижват в околните села и провинция. Районът е по-малко населен от другите контролирани от кюрдите райони и главно е арабски.

Кореспонденти на АФП от турската страна на границата заявиха, че десетки превозни средства с бивши сирийски бунтовници, които се бият за Анкара, са преминали в Сирия. Те са поздравявани от турски доброжелатели, докато преминавали през прелеза в Аккакале.

Очаква се СДС да съсредоточи отбраната си върху основните градове в района и призова цивилни лица да се присъединят към съпротивата срещу турското нападение.

Според Сирийската обсерватория за човешки права досега най-малко 19 членове на СДС и 8 цивилни са били убити от турски обстрели и въздушни удари.