Парламентарни избори в Полша на 15 октомври

Парламентарните избори в Полша ще се проведат на 15 октомври, съобщи президентът Анджей Дуда, обявявайки датата на вота, който ще бъде внимателно наблюдаван в Европейския съюз, предаде АФП.


"Реших да насроча тези избори за 15 октомври 2023 г. Бъдещето на Полша е въпрос на всеки един от нас!" Дуда заяви в Twitter, който наскоро бе преименуван на X.

Полските гласоподаватели ще отидат до урните, за да изберат депутати в долната и горната камара на парламента.

Управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) - евроскептична и националистическа партия, която често влиза в конфликт с ЕС по въпросите на върховенството на закона - ще се стреми към трети пореден мандат след триумфа си през 2015 г. и 2019 г.

Партията вероятно ще си осигури най-голям брой места с прогнозирани 33,4 % вота, според проучване на IBRiS, публикувано миналата седмица.

Либералната "Гражданска коалиция", най-голямата опозиционна партия, в момента е на второ място в проучванията, като ѝ се приписва подкрепа от 26,2 %.

Според социологическите проучвания обаче управляващата партия "Право и справедливост" може да не успее да си осигури управляващо мнозинство и да се окаже принудена да влезе в коалиция, а крайнодясната "Конфедерация" е сочена като потенциален лидер с 12,7 % от намеренията за гласуване според IBRiS. /БГНЕС