Парламентът още търси изход от бъркотията с пенсиите

Депутатите продължават да се бавят с довършването на актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), която трябваше да продължи на днешното пленарно заседание, предаде репортер на БГНЕС.

Парламентът продължава да търси изход от законодателния хаос, който пленарната зала сътвори при гласуването на вчерашното извънредно заседание, приемайки различни комбинации от текстове за добавки и увеличения на пенсиите, за които няма предварителни финансови разчети.

На този етап при вчерашното гласуване бяха одобрени текстове за увеличение на пенсиите през преизчисление с по-висок коефициент за всяка година стаж, който нараства от 1,2 на 1,35. Освен това добавките скачат от 50 лв. на 120 лв. за всички пенсионери до края на годината, а ударно увеличение претърпя и минималната пенсия за трудов стаж, която нараства от 300 на 370 лв. Със 60 лв. бе увеличен и таванът, който депутатите закръглиха на 1500 лв. Депутатите одобриха обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишната възраст също да се повишава на 650 лв. от сегашните 380 лв.

Така на практика се оказа, че от 1 октомври тази година минималната пенсия ще надхвърли сегашното ниво на средната пенсия за страната. Освен това не ясно и какво ще стане с добавките към доходите на възрастните след Нова година.

Заради създалата се ситуация се чуха предупреждения, че така „бюджетът ще бъде взривен“, тъй като промените го правят практически неизпълним. Някои от текстовете пък са взаимоизключващи се, предупреди финансовият министър Асен Василев.

Парламентът трябваше да продължи обсъждането, но то бе отложено с няколко ратификации и изслушвания, за да се намери изход от ситуацията. Такъв обаче все още няма. Остана ключовият въпрос откога влизат в сила промените, както и как ще бъде поправено противоречието с трите три различни стойности на приходите и трансферите. /БГНЕС