Парламентът на Косово гласува резолюция за геноцида в Сребреница

Депутатите от парламента на Косово приеха днес резолюция, осъждаща геноцида в Сребреница в Босна и Херцеговина. Резолюцията е инициирана от босненската коалиция в парламента Вакат, съобщи „Газета Експрес”.

В подкрепа на резолюцията са гласували 89 депутати. Нито един не е бил „против” или „въздържал се”, пише изданието.

По време на дебатите по тази точка от дневния ред депутатите от „Сръбска листа” напуснаха залата.

Резолюцията осъжда категорично сръбския държавен геноцид в Сребреница срещу босненския народ и нарушаването на човешките, както и всяка тенденция умишлено и публично да се отрича геноцидът в Сребреница, за да се очернят жертвите и да се прикрият мотивите за извършените престъпления.

В текста се приканват държавните институции да почетат жертвите на геноцида в Сребреница. Предвид факта, че Европейският парламент обяви този ден за възпоменание на геноцида в Сребреница, 11 юли да бъде обявен за ден за възпоменание на геноцида и в Косово.

В речта си пред парламента премиерът на страната Албин Курти заяви, че резолюцията се ползва с подкрепа, тъй като е благородна акция и израз „на нашето желание за справедливост”.

„Геноцидът в Сребреница е най-голямото престъпление в Европа след Втората световна война”, каза Курти.

„Милошевич умря ненаказан, а над 4000 сръбски военни - негови сътрудници, са не само свободни, но участват във властта и в процеса на вземане на решения. Караджич и Младич са осъдени, но съучастниците им все още не са осъдени”, каза косовският премиер.

Според него, резултатите от геноцида, т.е. отделните образувания, възникнали след прочистването, като Република Сръбска, функционират чрез нефункционираща Босна. /БГНЕС