Парламентът гласува оставката на Стефан Янев

На извънредно заседание днес Народното събрание ще обсъжда оставката на военния министър Стефан Янев, предаде репортер на БГНЕС.

Оставката бе поискана от премиера Кирил Петков на заседание на Министерски съвет, а проектът за персонални промени в състава на Министерски съвет постъпи в деловодството на Народното събрание още същия ден.

Повод за това бяха думите на Янев, че в Украйна се провежда операция, а не война и последвалият му пост в социалната мрежа, разминаващ се с позицията на министър-председателя. Във въпросния пост Стефан Янев изрази мнение, че оставката му е въпрос на процедура и че той сам няма да я подаде в тази ситуация.

Мнение по темата изрази и президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев, който определи оставката на министъра на отбраната като риск на фона на военните действия в Украйна.

Стефан Янев е министър на отбраната от квотата на "Продължаваме промяната". Той бе служебен министър-председател в двата служебни кабинета на държавния глава. Това ще е първата оставка в правителството на Кирил Петков, откакто бе избрано на 13 декември. Решението за оставката ще бъде взето след дебат и гласуване в пленарна зала.

Чрез пост във фейсбук профила си в понеделник вечер Стефан Янев заяви, че повече не може по никакъв начин да бъде част от "тази правителствена конструкция". Той благодари за получената по-рано подкрепа, когато пред сградата на Министерски съвет имаше демонстрация на неговите поддръжници.

Премиерът Кирил Петков съобщи, че предложението за министър на отбраната е Тодор Тагарев. /БГНЕС