Париж привиква шестима генерали

Шестимата генерали, подписали спорното обръщение за опасността от разпадането на Франция, което беше интерпретирано като призив за преврат, получиха покана да се явят пред Висшия военен съвет, пише „Монд“.

Информацията беше потвърдена от министерството на въоръжените сили.

Поканата до шестимата пенсионирани генерали, които могат да бъдат извикани по всяко време на активна служба, е подписана от министъра на въоръжените сили на Франция Флоранс Парли и изпратена на 25 май.

"Процедурата продължава", потвърди министерството, като уточни, че изслушванията трябва да се проведат в рамките на няколко месеца.

„Монд” съобщава, че военното ведомство смята, че този текст с „обвинителен, обиден и противоречив тон“ изкривява „имиджа на армията“. Подписалите го висши офицери рискуват санкции, предупреди в края на април началникът на Генералния щаб на въоръжените сили генерал.

Един от призованите е генерал Емануел дьо Ришуфиц, бивш военен помощник на министър-председателя Пиер Мороа в началото на 80-те години, а вторият е Кристиан Пикемал, бивш ръководител на Чуждестранния легион, който бе отстранен през 2016 г. за участие в забранена демонстрация срещу мигранти в Кале.

В края на процедурата пред Висшия военен съвет – съставен от генерали – последната дума за санкциите има президентът на републиката.

Публикуваното на 21 април обръщение призовава президента Еманюел Макрон да защити патриотизма. Подписалите го осъдиха "разпада" на Франция и заявиха, че са "готови да подкрепят политики в защита на нацията".

Второто обръщение, в което се говори за риска от „гражданска война“ във Франция, беше подписано от действащи войници и офицери, които не са идентифицирани. /БГНЕС