Парен локомотив връща спомените за отминали времена (снимки и видео)

Огромен интерес от желаещи предизвика атракционният парен локомотив по маршрута от София до Черепиш, предаде репортер на БГНЕС. Машината по традиция потегля по време на националните празници.

И тази година желаещите се бяха събрали час по-рано в очакване на атрактивната композиция. По график влакът потегли от Централна гара-София точно в 9:10 минути от челния коловоз. Много преди това обаче едни бяха решили да използват машината да си направят селфи с популярния машинист от столичното депо Ангел Алексиев, други пък позираха сред излизащия пушек и пара, трети пък се интересуваха от историята на машината.

Алексиев се занимава от 15 години с атракционните пътувания. Разполага с 3 парни локомотива. До месец ще бъде готов за движение и четвърти. Пред БГНЕС машинистът разказа, че основните клиенти са чужденци, българите се сещат за атракционните пътувания само по националните празници.

„Локомотивът не е толкова масов, за да се движи всеки ден. Поддръжката е тежка и трудна, липсват части. Поради тази причина гледаме да го съхраним. Ползваме го когато има тържества и влакове за такъв локомотив. Лично на мен ми струва много усилие за поддържане. Като средства не мога да ви кажа“, каза пред БГНЕС машинистът.

На гарата срещаме две стари приятелки от Рила – Мария Коларска и Искра Йорданина, които са дошли специално за атракционното пътешествие. Попитахме ги какво е усещането за тях и как биха отговорили на всички онези, които веднага ще кажат, че е бавно и пуши.

„Усещането е уникално, защото се връщаме години назад, когато всички хора са пътували с такъв влак. Сега нещата се развиват толкова бързо, всеки пътува с автомобил, самолет, а така ще бъде една много приятна емоция“, отговори Мария.

„Покрай бавното пътуване ще можем да разгледаме природата на България много по-добре. Защото, когато пътуваме бързо с кола или самолет не обръщаме внимание на тези детайли. А това че пуши, според мен не е никакъв проблем“, допълва приятелката си Искра Йорданина. /БГНЕС