Параклисът „Св. Георги Победоносец“ – символ на Плевен

Параклисът-мавзолей „Св. Георги Победоносец“, изграден в периода 1903 – 1907 г., изцяло с труда и средствата на българския народ, е символът на град Плевен. Това заяви Зорница Асенова, уредник в музея, в интервю за БГНЕС.

„Паметникът се строи в памет на загиналите руски и румънски воини, които са дали живота си за свободата на град Плевен по време на Руско-турската освободителна война“, каза Зорница Асенова.

Тя заяви, че в храмовото помещение централно място заема иконостасът, който е най-голямата ценност. „Иконостасът е направен от Ян Травницки за две години от 1903 – 1905 г. от липово дърво, позлатен е, направен е по канона, а иконите са изписани от проф. Антон Митов и проф. Ян Мърквичка“, подчерта тя.

“Иконостасът през 1906 г. пътува за Франция, след което участва на международно изложение на иконостаси в Париж, печели златен медал, след това е монтиран тук“, обясни още Зорница Асенова, като отбеляза, че през годините не се е налагало реставрация, тъй като само веднъж е консервиран.

„Произведенията на проф. Антон Митов са Благовещение върху царските двери. Всъщност това е най-старата икона, от 1901 г., която е била готова, и не е рисувана за тук“, заяви Асенова. „Вдясно от дверите се намира образът на Исус Христос и Св. Александър Невски, които също са негово дело. Останалите 8 малки икони на светите апостоли, Богородица с младенеца и Свети Георги Победоносец са на проф. Ян Мърквичка“, сподели още уредникът в музея.

Зорница Асенова представи и костницата в мавзолея. „Костницата на мавзолея по случай 100-годишнината от Освобождението на България – 1978 г., търпи своите интериорни промени. До въпросната 1978 г. останките на загиналите освободители са видими за посетителите, но е взето решение да бъдат затворени в три мраморни саркофага“, отбеляза уредничката, като подчерта, че върху саркофазите има бронзови плочи, където релефно са изобразени лаврови клонки, символ на мира и спокойствието, положени върху диплите от бойните знамена. Асенова обясни, че щиковите пластики отзад символизират почетен караул на този покой.

„В центъра на костницата е направен и мемориален пръстен с надпис „Слава вам освободители“, а в центъра е вписана формата на Георгиевския кръст за храброст, който е най-високата награда в руската армия, давана на офицери и войници за проявен героизъм по време на сраженията. По стените на костницата има паметни плочи, които са поставени от делегации, посетили паметника в памет на техните народи“, коментира още уредничката.

В мавзолея гражданите могат да видят също така обрисуван изкуствен румънски венец, носещ посланието „С християнството напред“, а короната върху венеца е направена от пленените османски оръдия и с нея е коронясан княз Карол I. /БГНЕС