Папата разшири обхвата на закона за сексуалните посегателства

Папа Франциск разшири обхвата на закон от 2019 г. за борба със сексуалните посегателства в Църквата, като направи светските католически лидери отговорни за деяния, извършени под тяхно ръководство в одобрени от Ватикана органи, предаде АФП.

В писмото, изпратено директно от понтифика, се казва също, че уязвими възрастни могат да бъдат жертви на свещеници хищници - добавя се клаузата за уязвимост. В по-ранната версия се говореше само за непълнолетни и уязвими лица.

"В актуализирания текст се уточнява, че "миряните, които са или са били ръководители на международни асоциации на вярващите, признати или създадени от Светия престол, (са отговорни) за деяния, извършени", докато са заемали длъжността", се казва в изявление на Ватикана.

Новият закон ще влезе в сила на 30 април.

"Документът включва и продължава да включва не само злоупотребата и насилието срещу деца и уязвими възрастни, но обхваща и сексуалното насилие и тормоз, произтичащи от злоупотреба с власт", заяви Ватикана.

От Ирландия до Германия и Съединените щати справянето със скандалите за сексуални посегателства над деца от страна на католически свещеници е едно от най-големите предизвикателства за папата.

Папата създаде комисия за защита на непълнолетните, която по-късно беше интегрирана в Курията. През 2019 г. той проведе безпрецедентна среща на високо равнище, на която бяха изслушани жертвите, и обеща "тотална битка" срещу злоупотребите на духовниците.

Последваха конкретни промени - от отварянето на ватиканските архиви за светските съдилища до въвеждането на задължително докладване на църковните власти за съмнения за злоупотреби и за всякакви опити за прикриването им. /БГНЕС