Папата пристигна в ДР Конго на " прекрасно пътуване" в Африка

Папа Франциск кацна във вторник в Демократична република Конго, като приветства "прекрасното си пътуване" в Африка, носейки послание за мир на разкъсваната от конфликти страна и на нейния размирен съсед Южен Судан.

Големи тълпи от поклонници се събраха на летище Нджили в Киншаса, на около 25 км от центъра, за да посрещнат аржентинския понтиф, чийто самолет кацна в 14:35 ч. местно време (13:45 ч. по Гринуич).

"Чакахме го една година, това е едно прекрасно пътуване", заяви 86-годишният папа пред репортерите, пътуващи на борда на самолета му.

За първи път от 1985 г. насам папа посещава Демократична република Конго - отчайващо бедна страна с население от около 100 млн. души, 40 % от които са католици.

"Не исках да пропусна възможността да го видя лице в лице", каза пред АФП Маги Кайембе, жена на около 30 години, докато чакаше папата. "Той винаги проповядва мир, където и да отиде, а мирът е онова, от което наистина се нуждаем", добави тя.

Шестдневното пътуване до ДРК и Южен Судан беше планирано за юли 2022 г., но беше отложено заради болките в коляното на понтифа, които през последните месеци го принуждават да използва инвалидна количка.

Твърди се, че съображенията за сигурност също са изиграли роля за забавянето на пътуването, а спирката в Гома в източната част на ДР Конго, където действат десетки въоръжени групи, вече не е включена в маршрута.

"Щеше ми се да отида и в Гома, но заради войната не може да се отиде там", каза папата пред репортери в самолета.

В неделя той беше поднесъл своите поздрави "с обич към тези любими народи, които ме очакват".

"Тези земи, разположени в центъра на големия африкански континент, са силно засегнати от продължителни конфликти", каза той след молитвата си "Ангел Господен" във Ватикана.

Франциск изрази съжаление за "въоръжените сблъсъци и експлоатацията" в ДР Конго и каза, че Южен Судан, "раздиран от години от война, копнее да се сложи край на постоянното насилие".

Докато папският самолет прелиташе над Сахара, папата отслужи молитва за "всички хора, които, търсейки малко благополучие, малко свобода, са прекосили (пустинята) и не са успели".

Той припомни колко много хора пристигат в Северна Африка с надеждата да прекосят Средиземно море и да влязат в Европа, само за да се окажат "отведени в лагери и да страдат там. Нека се молим за всички тези хора".

Жертви на насилие

Въпреки огромното си минерално богатство, около две трети от населението на ДРК живее с по-малко от 2,15 долара на ден, а насилието се е настанило в източните провинции.

Водената от тутси въоръжена групировка М23, за която Киншаса твърди, че е подкрепяна от съседна Руанда, завладя големи територии в провинция Северно Киву.

Регионът е свидетел и на вълна от смъртоносни нападения, за които се обвиняват Съюзническите демократични сили (ADF) - групировка, за която "Ислямска държава" твърди, че е неин клон, включително взрив на бомба в петдесятна църква този месец, при който загинаха 14 души.

След церемонията по посрещането на летището в Киншаса Франциск ще бъде приет в президентския дворец от президента Феликс Чисекеди.

След това понтифът ще произнесе първата си от десетина речи по време на пътуването, като ще се обърне към властите, дипломатическия корпус и представителите на гражданското общество.

"Той може да отправи силно послание към политиците, като разгледа въпроса за корупцията" преди общите избори, насрочени за декември, казва Самуел Померет от католическата хуманитарна група CCFD-Terre Solidaire, която работи в района.

Очаква се десетки хиляди хора да присъстват на молитвено бдение във вторник вечерта на летище Н'доло преди месата в сряда сутринта, която се очаква да събере повече от един милион вярващи.

Папските сувенири вече се продават добре в Киншаса в навечерието на посещението, като 66-годишната Елизабет Акуете е сред купувачите на календар с образа на Франциск.

"Радостно е да имам образа на главата на Църквата у дома", каза тя пред АФП.

По време на посещението си в ДРК папата ще се срещне и с жертви на насилие, както и с членове на духовенството и благотворителни организации, работещи в страната.

Поклонничество на мира

В петък Франциск ще отиде в Джуба, столицата на Южен Судан - една от най-бедните държави в света, която от получаването на независимост през 2011 г. насам е изпадала в различни кризи.

Тя преживя брутална петгодишна гражданска война, а продължаващите конфликти между съперничещи си етнически групи причиняват ужасни загуби на цивилното население.

Към папата в Джуба ще се присъединят архиепископът на Кентърбъри Роуън Уилямс и лидерът на Църквата на Шотландия по време на тяхното "икуменическо поклонничество за мир". /БГНЕС, АФП

Ватикан / Ватикан