Папата насърчава гръцките католици да следват примера на св. Павел

Последна публична среща на папа Франциск в Атина бе срещата му с епископите, свещениците и богопосветените в католическата катедрала „Свети Дионисий Ареопагит“. В словото си Светият отец се спря на важното свидетелство на малката католическа общност в Гърция.

След срещата си с гръцкия православен примас Йероним II и Светия синод, папа Франциск се срещна с католическата общност в катедралата Свети Дионисий в Атина в събота следобед. Поздравително слово поднесе почетният архиепископ на Атина, Севастианос Росолатос, последвано от свидетелства на аржентинска монахиня, работеща на остров Тинос, и от мирянин католик. Те споделиха радостите и предизвикателствата да принадлежиш към малка религиозна общност в държава с православно мнозинство, на фона на нарастващата секуларизация и имиграция, които променят присъствието на местната църква..

По стъпките на Свети Павел

Обръщайки се към присъстващите епископи, свещеници, богопосветени, семинаристи и катехисти, папа Франциск насърчи малката католическа общност в Гърция да последва примера на св. Павел, който обърна във върята св. Дионисий Ареопагит, първият епископ и покровител на Атина,. Папа отбеляза, че провъзгласяването на Евангелието в тогавашното гръцко общество не е било лесно, но апостолът е успял да посее малкото синапено зърно на вярата, синтезиращо християнството и гръцката култура. Папата обърна внимание по-специално на две характеристики, които са помогнали на апостола да осъществи своята мисия в езическа Гърция и които днес могат да бъдат полезни за инкултурирането на вярата в страната.

Упование в Бог

Първото отношение е упованието в Бог. Както се разказва в Деянията на апостолите, след пристигането си в Атина Павел бил доведен в Ареопага като нежелан гост, който да бъде подложен на изпитание. „Може би много пъти по пътя ние също се чувстваме уморени и дори разочаровани от това, че сме малка общност, Църква с малко ресурси, работеща в невинаги благоприятна атмосфера“, отбеляза папа Франциск. „Въпреки това, в тази враждебна среда Павел не се отказа от мисията си, нито се поддаде на изкушението да се оплаче. Това е отношението на истинския апостол: да върви напред с увереност, предпочитайки несигурността на неочаквани ситуации, вместо самодоволството, което идва от силата на навика“.

Синапеното семе

Същото отношение е необходимо и днес в малката католическа общност в Гърция, подчерта папата: „Като Църква, ние не сме призвани да имаме духа на завоеванието и победата, впечатляващи числа или светско величие. От нас се иска да се вдъхновим от синапеното семе, което изглежда незначително, но расте бавно и тихо”, каза папа Франциск. „От нас се иска да бъдем квас, който се надига търпеливо и безшумно, скрит в тестото на света, благодарение на непрестанното действие на Светия Дух“. Затова, „считайте своята малочисленост като благословия и я приемете с желание. Това ви позволява да се уповавате на Бог и само на Бог. Да бъдеш малцинство – и да не забравяме, че Църквата по целия свят е малцинство – не означава да бъдеш незначителен, а по-близо до пътя, обичан от Господа, който е този на малкото: на кенозиса, на снижението, на смирението”.

Приемането

Второто отношение, показано от Павел в Ареопага е това на приемането, продължи папата. „Той не се опитва да заеме пространството и живота на другите, а да посее Благата вест в почвата на техния живот; умението да разпознава и оценява семената, които Бог вече е засадил в сърцата им”. Павел възприема забележителна педагогика с атиняните: „Той не налага, а предлага. Неговият „стил“ се основаваше не на прозелитизъм, а на смирението на Исус. Това е правилното отношение, което трябва да имаме днес, със съзнанието, че „Светият Дух винаги прави повече от това, което можем да видим отвън“, посочи папата, позовавайки се на думите на католическия мирянин на име Рокос, който в своето свидетелство говори за безпокойството му да види как децата му се отдалечават от религиозната практика.

Днес, от нас също се изисква да имаме отношение на приемане, стил на гостоприемство, сърце, оживено от желанието за създаване на общение между човешки, културни и религиозни различия“. „Предизвикателството е да развием страстта към цялото, което ни кара – католици, православни, братя и сестри от други вероизповедания – да се слушаме, да мечтаем и работим заедно, да култивираме „мистиката“ на братството“.

Лаборатория на вярата

“На тази гръцка земя, свети Павел показа своето доверие и упование в Бог и това го помага да бъде приет от ареопагитите, които не му се доверявали“, каза папата. „Благодарение на тези упованието и приемането той извести този Бог, който беше непознат за събеседниците му. Сред тях някои стават вярващи като Дионисий, на когото е посветена тази католическа катедрала в Атина“.

„Искрено ви желая да продължите работата във вашата историческа лаборатория на вярата“, завърши папата „и да го направите с тези две отношения, упование и приемане, за да усетите Евангелието като радостно преживяване и братство“. Преди да се сбогува с домакините си, Франциск увери малката католическа общност в Гърция, че я носи в сърцето си и в молитвата си. /БГНЕС

Категории:

Тагове: