Папа Франциск: В Европа дебне заплаха от антисемитизъм

Папа Франциск предупреди за „заплахата от антисемитизъм“ в Европа и извън нея в обръщение към християнски и еврейски лидери по време на кратко посещение в Унгария, където се срещна и с премиера по въпросите на миграцията Виктор Орбан.

"Мисля за заплахата от антисемитизъм, която все още дебне в Европа и другаде. Това е фитил, който не трябва да се оставя да бъде запален. И най-добрият начин да го обезвредим, е да работим заедно, позитивно и да насърчаваме единството", каза понтифът.

БГНЕС припомня, че папа Франциск пристигна в Будапеща днес, за да отслужи литургия, с поглед съсредоточен върху срещата му с антимиграционния унгарски премиер Виктор Орбан.

Главата на 1,3 милиарда католици ще има половинчасова среща с Орбан, придружен от унгарския президент Янош Адер, в големия Музей на изящните изкуства в Будапеща.

Самолетът на папата кацна малко преди 7:45 сутринта местно време, според репортер на АФП, пътуващ с понтифа. Посещението на понтифа ще закрие 52-ия международен евхаристиен конгрес. Седемчасовият му престой в Унгария с население 9,8 милиона души ще бъде последван веднага от официално посещение в по-малка съседка Словакия за повече от два дни.

„Папа Франциск иска да унижи Унгария, като остане само няколко часа“, каза про-Орбан телевизионен експерт.

Роден като Хорхе Берголио в семейство на италиански емигранти в Аржентина, папата редовно напомня на „стара Европа“ за нейното минало, изградено върху вълни от новопристигащи. И без никога да назовава политически лидери, той критикува „суверенитети“, които обръщат гръб на бежанците с това, което той нарича „речи, наподобяващи тези на Хитлер през 1934 г.“.

През април 2016 г. папата каза „Всички сме мигранти!“ в гръцкия остров Лесбос, портал към Европа, вкарвайки на борда на самолета си три сирийски мюсюлмански семейства, чиито домове са били бомбардирани.

За разлика от това, кръстоносният поход на Орбан срещу миграцията включва гранични огради и лагери за задържане на търсещите убежище и провокира нарастващ гняв в Брюксел.

Привържениците на Орбан посочват вместо това финансираната от държавата агенция за помощ „Унгария помага“, която работи за възстановяване на църкви и училища в разрушена от войната Сирия и изпраща лекари в Африка.

„По-голямата част от унгарците казват едно и също нещо: не трябва да вкарваме проблема в Европа, а трябва да помогнем там, където е проблемът“, каза отец Корнел Фабри, генерален секретар на конгреса.

Критиците на Орбан обаче го обвиняват, че използва християнството като щит, за да отклони критиката и меч, за да атакува противниците, като същевременно е насочен към уязвими малцинства като мигрантите.

По време на седемчасовия престой на папата в Будапеща той ще се срещне и с епископите на страната, както и с представители на различни християнски конгрегации, както и с лидери на 100-хилядната унгарска еврейска общност, най-голямата в Централна Европа.

Завършвайки престоя си, той ще проведе меса на открито на огромния Площад на героите в столицата. Орбан, който е от калвинистки протестантски произход, и съпругата му католичка, трябва да присъстват.

Около 75 000 души са се регистрирали да присъстват на месата, като екрани и високоговорители са разположени по протежение на главния булевард близо до площада, за да позволят на другите да следват церемонията.

Пътуването до Будапеща е по покана на конгреса и следва пътя на Йоан Павел II, който проведе също събитието и през 1985 г. в Найроби, Кения.

Това е първото папско пътуване до Унгария след папа Йоан Павел II през 1996 г. /БГНЕС, АФП