Папа Франциск с молитва за „жертвите на войната“ в Мосул

Папа Франциск се помоли днес за „жертвите на войната“ пред вековна църква в Мосул, където Ислямска държава опустоши една от най-старите християнски общности в света, съобщи АФП.

На фона на рушащите се каменни стени на църквата Ал-Тахера (Непорочно зачатие) папа Франциск отправи молитва християните в Ирак и Близкия Изток да останат в родните си страни.

Той заяви, че "трагичното" изселване на християни от белязания от войната Ирак и по-широкия регион "нанася неизмерима вреда не само на засегнатите лица и общности, но и на обществото, което оставят зад гърба си".

Нападението на Ислямска държава принуди стотици хиляди християни в провинция Ниневия в Северен Ирак да избягат. Християнското население на Ирак е намаляло до по-малко от 400 000 от около 1,5 милиона преди инвазията на САЩ през 2003 г.

Вярващите се бяха събрали днес в двора на църквата Ал-Тахера, чийто покрив се срути по време на боеве срещу Ислямска държава през 2017 г.

Това е една от най-старите от поне 14 църкви в провинция Ниневия, които бяха унищожени от ислямистките бойци.

Бутрос Чито - католически свещеник в Мосул, каза, че посещението на папата може да промени начина, по който хората мислят за неговия град, чийто древен център все още е в руини.

"Папа Франциск ще обяви на целия свят, че ние сме хората на мира, цивилизация на любовта", каза Чито пред АФП.

Главата на Римската църква е на историческо тридневно посещение в Ирак като „поклонник на мира“. Визитата има за цел да успокои намаляващата християнска общност в страната и да разшири диалога с други религии.

В събота папата се срещна с най-висшия шиитски мюсюлмански духовник в Ирак - Великия аятолах Али Систани, който се съгласи, че християните в Ирак трябва да могат да живеят в "мир". /БГНЕС