Папа Франциск призовава да се молим за предотвратяване на ядрена война

Папа Франциск призова народите на света да се молят Божията майка да спаси света от ядрена война. Главата на Римокатолическата църква коментира темата в реч пред участници в планерната среща на Папската академия на науките, предаде ТАСС.

„След две трагични световни войни изглеждаше, че светът се е научил да върви напред, като зачита човешките права и международното право, както и всички форми на взаимодействие. Но, за съжаление, сега виждаме признаци на стъпки назад“, каза папата.

Понтификът изрази мнение, че в момента се възраждат стари конфликти, нарастват национализмът и агресията, „възникват войни за надмощие“, които носят разрушение. Тъжно е и че се водят много въоръжени конфликти едновременно, допълни той.

„Вече говорих за Третата световна война „в части“ от света, но днес вероятно вече можем да говорим за тотална световна война. Днес отново е необходимо да се молим за предотвратяване на ядрена война, точно както го направи преди време Свети Йоан Павел II", добави Папата.

Преди дни понтификът предупреди, че Европа и целият свят са разтърсени от „особено трудна война“, в която се нарушава международното право и има риск от ядрена ескалация./БГНЕС