Папа Франциск: Необходим е нов поглед към икономиката

Само с нов поглед върху света, „на онзи, виждащ във всеки мъж и жена, които среща брат и сестра, които да бъдат уважавани в тяхното достойнство, преди евентуално клиент, с когото да правят бизнес“, ще можем да се борим „срещу злините на спекулациите, подхранващи ветровете на войната. Да не се гледа никога никого отвисоко е стилът на всеки миротворец“.

Това каза папа Франциск в словото на аудиенцията с участниците в конференцията на фондация Centesimus Annus Pro Pontifice на тема „Приобщаващ растеж за изкореняване на бедността и насърчаване на устойчиво развитие за мир“.

Папата открои, че „развитието или е приобщаващо или не е развитие“ и че „приобщаващият растеж намира своята отправна точка в поглед, който не е сведен към себе си, свободен от стремежа за максимизиране на печалбите. Бедността не може да се пребори със социалните помощи“. След приветствието на президента на Фондация Анна Мария Тарантола, Франциск благодари на всички присъстващи за техния принос по темите на социалното учение на Църквата и обясни, че го смята за много важен, преди всичко по отношение на приемането на самата доктрина. Вие – каза папата - допринасяте тя да стане известна и разбрана; бих казал обаче и на нивото на задълбочен анализ, вие я четете „отвътре“ във сложния икономически и социален свят и следователно можете непрекъснато да сравнявате тази доктрина с реалността: реалност, която винаги е в движение.

Позовавайки се на темата на конференцията, папата припомни, че ключовият израз на „приобщаващ растеж“ ни кара да мислим за Populorum progressio на Свети Павел VI, където той заявява, че „развитието не се ограничава до обикновения икономически растеж. За да бъде истинско развитие, то трябва да бъде цялостно, което означава, насочено към насърчаване на всеки човек и на целия човек”. Поради тази причина „развитието или е приобщаващо, или не е развитие". И така, ето задачата на богосветените, но преди всичко на вярващите миряни:

Да „заквасят” икономическата реалност в етичен смисъл, растеж в смисъл на развитие. И вие се опитвате да го направите, изхождайки от визията на Евангелието. Защото всичко идва от това как гледаш на реалността.

След това папа Франциск цитира неотдавнашен роман на американския писател Пол Остър „Мистър Вертиго“, който говори за Голямата депресия от 1929 г., като „фермерите и работниците навсякъде са били в алармено състояние. Срещнахме много отчаяни хора на улицата и Учителят Йехуди ме научи никога да не гледам никого отгоре надолу. „Всичко започва – коментира папата – от това как човек гледа“, но „да гледаш другия отгоре надолу“ е законно, само в една ситуация: помагайки му да се изправи“. Погледът на Исус умееше да види в бедните хора, които пускаха две малки монети в кутията за оферти в храма, жест на цялостно даряване”. Погледът на Исус – добави папата - „започваше с милост и състрадание към бедните и изключените“.

Тук Франциск припомни написаното в енцикликата Laudato si': „Помагането на бедните с пари винаги трябва да бъде временно средство за справяне с извънредни ситуации. Истинската цел трябва да бъде да им се позволи достоен живот чрез работа”, защото „вратата към достойнството на човека е работата“.

Франциск поясни, че „без ангажимента на всички за насърчаването на трудови политики за най-уязвимите, се спомага една световна култура на изхвърляне“. Цитирайки енцикликата Fratelli tutti, папата припомни, че днес „богатството се е увеличило, но без справедливост, а това води до раждането на нови форми на бедност“.

Ето защо, продължи той, „бъдещето изисква нов поглед“ и е ангажимент на всеки от нас, по свой собствен малък начин, да „стане пропагандатор на този различен начин на гледане на света, започвайки от хората и ситуациите, които живее в ежедневието си“. Учителят, в романа на Остър, учи ученика си „никога да не гледа никого отгоре надолу“, за папа Франциск това е „добра индикация за всички“.

„Всички сме братя и сестри и ако аз съм собственик на фирма, това не ме легитимира да гледам на служителите си с презрение. Ако съм главен изпълнителен директор на банка, не трябва да забравям, че всеки човек трябва да бъде третиран с уважение и грижа“.

Фондация Centesimus Annus, заключи папата, „може да приложи важните размишления, откроили се през тези дни, чрез обръщането на погледа на всеки човек“. Смиреният поглед на онзи, виждащ във всеки мъж и жена, които среща брат и сестра, които да бъдат уважавани в тяхното достойнство, преди евентуално клиент, с когото да правят бизнес. Само с този поглед ще можем да се борим срещу злините на сегашните спекулации, които подхранват ветровете на войната. Никога никого да не се гледа отвисоко е стилът на всеки миротворец.

Накрая Франциск благодари на присъстващите „особено – каза той - за ангажимента, който всеки от вас полага, където живее и работи, за да насърчи приобщаващия растеж и, по-общо, познаването на социалната доктрина на Църквата“. /БГНЕС и Ватикан нюз