Папа Франциск: На планетата има ресурси за всички, но се умира от глад

По време на Международния ден за осведоменост относно разхищението на храни и хранителни отпадъци, в послание до генералния директор на ФАО, Ку Донгю, папа Франциск подчертава съществуващото в света дълбоко неравенство между тези, които живеят в изобилие, и тези, които все още умират от глад. „Загубата на храна означава загуба на хора”.

Да се изхвърля храна е срамно

В посланието си Франциск пише, че използването на храна по неподходящ начин, разхищавайки или изхвърляйки я съответства на „културата на изхвърляне“ и демонстрира „незаинтересованост към това, което има фундаментална стойност“: С мисълта, че много хора нямат достъп до подходяща храна или средства за получаването й - което е основно и приоритетно право на всеки човек - изхвърлената на боклука или развалена храна, поради липсата на необходимите ресурси да достигне до получатели, е наистина срамно и тревожно.

Викът на гладните трябва да бъде чут

Папата отбелязва, че неравенствата се увеличават и позовавайки се на данните в Доклада за състоянието на продоволствената и хранителната сигурност в света, припомня, че броят на хората, които нямат достатъчно храна на планетата, „поради множеството кризи пред които „човечеството трябва да се изправи”, се е увеличил значително. Техният вик, "трябва да бъде чут в центровете, където се вземат решения".

Трябва да „събираме, за да преразпределяме, а не да произвеждаме, за да разпиляваме“. Загубата на храна означава загуба на хора!

Парадоксът на изобилието

Изправена пред „парадокса на изобилието“, заклеймен още преди 30 години от Свети Йоан Павел II, „цялата международна общност трябва да се мобилизира“, пише папа Франциск. „В света има достатъчно храна, така че никой да не си легне с празен стомах!“, а „произведените хранителни ресурси са повече от достатъчни, за да изхранят 8 милиарда души“, но гладът не е изкоренен. Папа Бергольо стига до същината на въпроса: това, което липсва, е социалната справедливост или начинът по който се регулира управлението на ресурсите и разпределението на благата.

Храната не може да бъде обект на спекулации. Животът зависи от това. Скандално е, че големите производители насърчават принудителното консуматорство за забогатяване, без дори да вземат предвид реалните нужди на хората. Спекулациите с храни трябва да бъдат спрени! Трябва да спрем да третираме храната, която е основно благо за всички, като разменна монета за малцина.

Да спрем алчното експлоатиране на Земята

Франциск предупреждава, че трябва да спре „алчното експлоатиране на Земята и да я унищожаваме поради „нашите потребителски ексцесии“. Според него, разхищението или загубата на храна допринася „за увеличаването на емисиите на парникови газове и следователно за изменението на климата и неговите вредни последици“. Папата припомня, че „особено младите хора искат да изострим погледа си и да разширим сърцата си, да се грижим за общия дом, който е излязъл от ръцете на Бог“:

Не можем да се задоволим с риторика по този много важен въпрос и с декларации, които след това не се реализират поради забрава, подлост или алчност. Време е да действаме спешно и за общото благо. Спешно е както държавите, така и големите мултинационални компании, асоциации и отделни лица – всички без изключение – да отговорят ефективно и честно на сърцераздирателния вик на гладните, които искат справедливост.

От всеки един от нас зависи „съзнателно и отговорно да ориентира своя начин на живот“, така че никой да не остане без храната, от която се нуждае и от която зависи оцеляването му, заключава папа Франциск. /БГНЕС и Ватикан нюз