Папа Франциск на излизане от болницата: "Все още съм жив"

Папа Франциск напусна болницата, където бе лекуван от бронхит, за да се върне във Ватикана. Преди да отпътува от, той се обърна към журналистите с думите: "Все още съм жив".

Преди три дни 86-годишният папа беше откаран в римската болница "Джемели", след като се оплака от затруднено дишане. Той е реагирал добре на вливането на антибиотици, съобщиха от медицинския му екип, съобщи „Гардиън”.

"Не съм се уплашил, все още съм жив", каза той пред репортерите в лек коментар пред болницата, преди да си тръгне.

Папата, който през март отбеляза 10-годишнината от началото на своя понтификат, страдаше от редица заболявания през последните години.

Говорителят на Ватикана Матео Бруни потвърди в петък, че се очаква Франциск да вземе участие в службата за Цветница този уикенд - важно събитие в църковния календар, с което започват празненствата по случай Великден.

Страстната седмица, както е известна, включва натоварен график от ритуали и церемонии, които могат да бъдат физически изтощителни, включително процесията през нощта на Разпети петък край Колизеума в Рим.

Деканът на кардиналската колегия Джовани Батиста Ре заяви, че един кардинал ще помага на папата по време на седмичните празненства и ще се грижи за олтарните задължения.

Подобна мярка беше въведена миналата година, когато папата седеше настрана по време на някои великденски събития поради постоянни болки в коляното, оставяйки на старшите кардинали да водят масите. /БГНЕС

Ватикан / Ватикан