Папа Франциск моли Северна Корея да го покани на посещение

Папа Франциск помоли Пхенян да го покани в Северна Корея, като заяви в телевизионно интервю, че не би отказал възможността да посети страната и да работи за мира.

папа Франциск

Потенциална папска визита в изолираната ядрена държава беше обсъждана през 2018 г., когато бившият президент на Сеул Мун Дже-ин започна кръг от дипломатически преговори с лидера на Пхенян Ким Чен Ун.

Мун, който е католик, заяви по време на срещата на върха, че Ким му е казал, че понтифът ще бъде посрещнат "ентусиазирано".

Тогава папа Франциск отговори, че би бил готов да отиде, ако получи официална покана.

Но Пхенян прекъсна до голяма степен контактите си със Сеул след провала на втората среща на върха между Ким и тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп през 2019 г., което остави преговорите в застой.

"Когато ме поканят - тоест, моля, поканете ме, няма да откажа", каза папа Франциск пред южнокорейската държавна телевизия KBS в излъчено днес интервю.

"Целта е просто братство", добави той.

Връзките между Северна и Южна Корея са в застой, откакто през май Сеул встъпи в длъжност с новия президент Юн Сук-йол, който е склонен към ястребски настроения.

Юн предложи помощ на Севера в замяна на денуклеаризация, но режимът на Ким отхвърли този план.

Северът обвини Южна Корея за избухналата през май епидемия от Ковид-19 и по-рано този месец заплаши да "унищожи" властите на Сеул в знак на отмъщение.

Тази година Северна Корея проведе рекорден брой оръжейни изпитания, включително изстрелване на междуконтинентална балистична ракета с пълен обсег за първи път от 2017 г. насам.

Работете за мир

Папата неведнъж е призовавал корейците на полуострова да "работят за мир".

"Вие, корейският народ, сте пострадали от войната", каза той.

Религиозната свобода е залегнала в конституцията на Севера, но всякаква религиозна дейност извън санкционираните от държавата институции е забранена.

В началото на XX в., преди разделянето на полуострова, Пхенян е регионален мисионерски център с десетки църкви и процъфтяваща християнска общност, която му спечелва титлата "Източен Йерусалим".

Но Ким Ир Сен, покойният лидер-основател на Севера и дядо на настоящия владетел, разглежда християнството като заплаха и го изкоренява чрез екзекуции и трудови лагери.

Оттогава режимът на Севера позволява на католически организации да изпълняват проекти за помощ, но преки отношения с Ватикана не съществуват.

При посещението си в Южна Корея през 2014 г. папа Франциск отслужи специална литургия, посветена на обединението на двете Кореи. /БГНЕС, АФП

Ватикан / Ватикан