Папа Франциск пристигна на двудневна визита в Мароко

Папа Франциск пристигна в Мароко на двудневна визита, посветена на междурелигиозния диалог и проблема с миграцията, съобщава АФП. Лидерът на 1,3 милиарда католици по цял свят е в Рабат по личната покана на крал Мохамед VI.

Подобряването на връзките с други религии в приоритетна мисия за Светия отец в момент, в който Ватикана е разтърсен от скандал със сексуални посегателства над малолетни от високопоставени духовници.

Папата беше посрещнат в Рабат лично от краля на Мароко – известен като „лидерът на вярващите“ в страна, където 99 процента от населените изповядва исляма.

Мерките за сигурност бяха затегнати преди първото папско посещение в северноафриканската държава след визитата на покойния папа Йоан Павел II през 1985 година. Както повелява традицията Франциск беше приветстван с фурми и бадемово мляко преди да се качи в папамобила си.

Той се отправи към недовършената джамия от 12-и век, където беше посрещнат от десетки мароканци в традиционни носии. Очаква се светият отец да посети институт, в който за имами и проповедници на умерения ислям се обучават 1300 студенти, които имат подкрепата на краля на Мароко.

В страната, в която исляма е официална религия, властите подчертават и явно изтъкват съществуването на „религиозна толерантност“, която позволява на християни и евреи да изповядват религията си свободно.

Мароканците обаче автоматично се смятат за мюсюлмани, ако не са родени в еврейската общност, отстъпничеството от вярата е социално неприемливо, а проповядването е наказуемо със закон. Всеки, опитал се да „разклати вярата на мюсюлманин или да го накара да приеме друга религия“, рискува три години затвор.

Между 30 и 35 000 католици живеят в Мароко – повечето са от Субсахарска Африка. В неделя папата ще отслужи тържествена меса на стадиона в Рабат, на която се очаква да присъстват около 10 000 души. / БГНЕС