Панев: Инфлацията може да бъде овладяна в следващите месеци

Страхът относно цените и инфлацията е неоправдан. Както и миналата година казах - инфлация ще има, независимо дали влезем в еврозоната или не. Сега за 1 януари 2024г. казвам, че инфлация може и да има, може и да няма, но това зависи най-вече от процесите в глобалната икономика и много по-малко от това дали България ще приеме еврото или не. Това каза пред БГНЕС Владислав Панев от Демократична България за това какво ще се случи на 1 януари 2024г. с цените, ако приемем еврото.

„На микрониво цените дали ще се повишат - това се влияние най-много от международните процеси в икономиката. Аз и миналото лято бях казал, че тогава цените ще се повишат, независимо ние дали влезем в еврозоната или не, и както се вижда инфлацията си върви, ние сме извън еврозоната. Защо се случва това? Защото левът е вързан към еврото, което означава, че след като ЕЦБ поддържа вече 10 години политика на нулеви лихви даже отрицателни и на печатане на пари, и отделно имаме няколко кризи – първо пандемията, после войната между Русия и Украйна, и нарушаването на веригите на доставки, това води до ръст на цените на редица стоки и услуги, суровините, електроенергията, метали, дървесина, пластмаса, какво се сетите. Така, че България е консуматор на тази инфлация и влизането или не в еврозоната ще повлияе много малко на тези процеси. Всъщност инфлацията може да бъде овладяна в следващите месеци буквално, ако цените на енергоресурсите и други суровини започнат да падат, каквато тенденция, според мен, би се усетила в скоро време, вече зависи и от международните процеси, разбира се, но това са процеси до голяма степен независещи от България и независещи от нашето решение дали ще влезем в еврозоната или не“, каза той.

Владислав Панев посочи, че България е част от глобалния световен пазар, ние имаме доста отворена икономика, благодарение на това, че сме членове на ЕС и консумираме всички най-вече позитиви, но и някои негативи от това. „Тоест каквото се случва по света във финансовата сфера, това се случва и в България с известно закъснение. Дали ще бъде инфлация, дали ще бъде надуване на цените на имотите, дали е свързано с нещо друго, с балонизация на други активи. Това е следствие от това, което се случва по света”, добави Панев. Той посочи, че да - България е отворена икономика, която много малко влияе на международните процеси, но това по-скоро е за хубаво, тъй като това всъщност увеличава благоденствието и на българската нация. „Знаете, че експортът, независимо от инфлацията, е на рекордни нива, държавният дълг е на доста ниски нива и да се надяваме така и да си остане. Правителствата от 1997 година насам спазват разумна финансова дисциплина, което е изключително важно, затова и България е с втория или третия най-малък дълг спрямо БВП в ЕС. Това, че от България малко зависи на този етап, всъщност е хубаво”, каза той. /БГНЕС