Панчугов: Най-голямата червена линия е липсата на легитимност на това управление

С връчването на третия мандат на БСП, президентът Румен Радев поставя на втори план перспективите да има правителство за сметка на неговата собствена политика.

Съставянето на правителство няма да оздрави ситуацията, а по-скоро ще я влоши, защото имаме криза на легитимността на 47 НС. Единственото, което може да разреши кризата е легитимация през нови избори.

Това заяви в интервю за БГНЕС политологът Христо Панчугов.

С него разговаряме за политическата криза и дали един нов кабинет с третия мандат може да изведе страната от нея.

„Идеята за съставяне на правителство отпада на заден план за сметка на личните политически интереси и на двете страни. Политическият интерес на Радев е да продължи да говори на избирателите на БСП, които са основна част и от неговите избиратели. По този начин той прави опит да легитимира една линия на поведение, която поддържат с БСП, засягаща оценката на конфликта в Украйна, необходимостта да се преосмисли българската военна подкрепа за Киев. Радев легитимира едни тенденции в българското общество, които вървят към преосмисляне на настоящата позиция на правителството“, каза политологът и добави, че това засяга и предоговарянето на договора за доставката на природен газ с „Газпром“. „От тази гледна точка въпросът е по-скоро тактически, отколкото стратегически“.

Трудно ще бъде на „Демократична България“ да обясни на своите избиратели подкрепата си за мандатоносител БСП.

„На пръв поглед изглежда, че те управляват и сега заедно, но от чисто символна позиция това не е точно така. Най-малкото и заради разминаванията, за които вече говорихме. Позицията на БСП по отношение на Украйна беше осъдена, имаше нарочна декларация на „Демократична България“. В нея отлагането на военната подкрепа за Украйна се разглеждаше като изключителна грешка. В този смисъл една подкрепа за правителство с мандат за БСП не само би подкрепило БСП, което вече е проблематично за избирателите на ДБ, то би подкрепило едно отношение към политическите процеси в момента, към сигурността на България, както и защитата на тази сигурност в енергийната и отбранителната сфера“, каза Панчугов. По тази причина шансовете за съставяне на правителство намаляват изключително драстично, прогнозира той.

Най-голямата червена линия ще бъде липсата на легитимност на това управление.

„Всяка една от партиите вече е започнала да говори предизборно. Най-малкото общо кратно става съвсем невъзможно. Когато политическите формации са фиксирани да радикализират ситуацията, да посочват различията, защото именно предизборната ситуация го изисква, за да се разграничат от останалите, шансовете за постигане на политическо съгласие е минимален“, заяви Панчугов,

Политологът смята, че дори и да се състави правителство, което много го съмнява, следващите няколко месеци ще са белязани от калкулацията дали едно или друго политическо решение, отговаря на очакванията на избирателите на партиите. „Това ще направи взимането на решения много сложно“, добави той.

Панчугов подчерта, че Русия е най-силната разделителна линия, ГЕРБ – анти-ГЕРБ е втората разделителна линия, която в момента стои в рамките на това управляващо мнозинство.

„Големият въпрос е дали има някакъв смисъл да се състави правителство на фона на нещата, които бяха изговорени. Ние видяхме изключително тежки обвинения от страна на „Има такъв народ“ към „Продължаваме промяната“ и обратното. Имаме очевидно ценностно и идеологическо разминаване между „Демократична България“ и БСП, както и в известна степен между „Продължаваме промяната“ и БСП. Не знам как тези формации ще се направят, че нито едно от тези неща не се е случило и в името на какви цели това би сработило“, заяви политологът.

Съставянето на правителство не просто не би оздравило ситуацията в страната, по-скоро би причинило проблеми, защото имаме очевидна криза на легитимността на 47 Народно събрание.

„То е неспособно да сформира политически дневен ред. То е неспособно да събере дори и плаващо мнозинство около този политически дневен ред. В този смисъл се е изчерпал откъм доверие на българските граждани. Това е най-големият му проблем, който се усеща от българските граждани. Единственото, което може да разреши кризата е легитимация през нови избори. Тези нови избори могат да възпроизведат същата ситуация, но те потенциално биха заявили ясно, че това е състоянието на българското общество и вече е отговорност на политиците да намерят механизма, за да продължат напред“, заяви пред БГНЕС политологът Христо Панчугов. /БГНЕС