Палатковият лагер в буферната зона в Сарафово остана празен

Палатковият лагер в буферната зона в квартал Сарафово снощи остана празен. Не се е наложило във военните палатки да нощуват бежанци. Въпреки това и днес продължи дооборудването на 20 палатки от военнослужещите. Центърът в Елхово затваря, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.

В буферения център в Сарафово днес влизат анкетьори, за да се уточнят потребностите на бежанците, настанени в базата на Министерството на отбраната и да се реши, към коя държавна база ще бъдат пренасочени. Първата група замина снощи за Приморско.

„Към момента в лагера има 250 души. Вчера видяхме възможност да не настаняваме хора в палатките, така че изведохме първите постъпили тук 60-70 души в почивни бази и не се стигна до ползване на палатките, но те остават в готовност, тъй като все още не е ясно доста украински граждани какво са предприели във вчерашния ден”, съобщи за БГНЕС зам.-областният управител на Бургас Пламен Янев.

По думите му е приключило и извозването на всички украински бежанци от хотелите в Слънчев бряг.

По-рано стана ясно, че центърът в Елхово затваря, а всички бежанци днес ще бъдат изведени с автобуси към хотели и почивни бази във вътрешността на страната. 6 автобуса ще извозят 220 бягащи от войната към към хотели в курортите в Пампорово, Боровец и Старозагорските минерални бани.

Директорът на Агенцията за бежанците Мариана Тошева уточни, че буферният център в Елхово е бил временен. Локацията се определя според профила на хората, за да се избегне струпването от вчера, каза тя. /БГНЕС