Пакистан обяви извънредно положение заради наводненията

Пакистан обяви извънредно положение и призова армията да окаже помощ на гражданската администрация в спасителните операции, слад като броят на жертвите на свързаните с дъждовете инциденти надхвърли 900 души.

Решението беше взето на тричасово заседание късно вечерта в четвъртък, след като властите съобщиха, че наводненията са засегнали над 30 милиона души в цялата страна. Повечето от тях са били разселени, след като домовете им са били повредени от проливните дъждове, предизвикали внезапни наводнения, се посочва в изявление на кабинета на министър-председателя.

По време на заседанието премиерът Шехбаз Шариф реши да изпрати военнослужещи от пакистанската армия, които да подпомогнат гражданската администрация при оказването на помощ и спасителните операции.

"Министър-председателят свиква извънредна конференция на чуждестранните пратеници, базирани в Исламабад, за да потърси помощ от международната общност", се казва в изявлението.

През последното денонощие най-малко 34 души са загинали, а други 50 са били ранени в резултат на наводнения и инциденти, свързани с дъждовете.

По данни на Националната служба за управление на бедствията (NDMA), от средата на юни досега са загинали 937 души, включително 343 деца и 198 жени, а 1343 души са били ранени.

Освен това наводненията са нанесли щети на 670 328 къщи, унищожили са 122 магазина, разрушили са 145 моста и са повредили 3 082 километра пътища, допълва агенцията.

Министърът по въпросите на климата, сенатор Шери Рехман, заяви на конференцията пред представители на международните донорски агенции, че последните дъждове са надхвърлили средната стойност за последните 30 години.

"Тази вода сега е висока не само от двете страни на Инд в Южен Пакистан, но и е предизвикала нов феномен на внезапни наводнения, при който вали в 7-8 безпрецедентни цикъла, предизвиквайки свръхнаводнения в районите”, написа тя в Туитър след срещата.

Междувременно международни организации и финансови институции обявиха незабавна помощ от над 500 млн. долара за пострадалите от наводненията след призива на министър-председателя за помощ.

Световната банка е обявила 350 млн. долара, Световната продоволствена програма - 110 млн. долара, Азиатската банка за развитие - 20 млн. долара, а UK Aid - над 40 млн. долара за пострадалите от наводненията, съобщават от кабинета на премиера. /БГНЕС, Анадолска агенция

Исламабад / Пакистан