Пак избираме парламент предсрочно и в пандемия

Българите излизат до урните в неделя за трети път тази година. Парламентарните избори се провеждат заедно с президентския вот и отново в условията на пандемична обстановка, породена от COVID-19. Според водещите социологически агенции, балотаж за президент почти сигурно ще има, а бъдещото 47 Народно събрание ще е шест партийно, предаде репортер на БГНЕС.

За втори път в историята ни изборите у нас ще се проведат изцяло на машини, съгласно последните промени в Изборния кодекс, реализирани в краткия живот на 45-ото Народно събрание. В секциите с по-малко от 300 избиратели ще се гласува с хартиени бюлетини. Те са с различен цвят на защита – зелен и черен, така че ще се различават лесно, дори и сгънати. За двата вота са отпечатани над 14 млн. хартиени бюлетини.

Всички секции са оборудвани с машини за гласуване. Машините, които ще се ползват на изборите са общо 11 936 извън страната и в страната. В страната машините, собственост на ЦИК, са 12 837 броя. 543 са секциите, в които ще се гласува с хартия.

В последния работен ден преди вота, Централната избирателна комисия излезе с решение, че всички разписки от машинното гласуване трябва да бъдат преброени след края на изборния ден. Това накара партии да внесат жалби във Върховния административен съд.

За участие в парламентарните избори са регистрирани 20 партии и 7 коалиции. 5067 са кандидатите за народни представители.

Очаква се в 47-мото Народно събрание да влязат 6 партии и коалиции по данни на социологическите агенции – това са ГЕРБ-СДС, „БСП за България”, „Продължаваме промяната”, ИТН, ДПС и „Демократична България”. /БГНЕС