Пахор: Западните Балкани да влязат в ЕС, за да няма промяна на граници

Президентът на Словения Борут Пахор ще направи всичко по силите си на следващия процес "Бърдо-Бриони" да бъде приета декларация, с която да се апелира ЕС и Европейската комисия да гледат на процеса на разширяване на Западните Балкани като геополитически въпрос, който ще донесе сигурност в тази част на Европа.

В обръщение на десетия бизнес форум в Сараево, Пахор изрази загриженост, че отлагането на процеса на разширяване ще застраши целия процес на европейска интеграция и сигурност.

„Страните от Западните Балкани остава да ускоряват процеса на реформи, което означава, че правителствата на Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Северна Македония, Косово, Черна гора трябва направят това, вместо да чакат Европейския съюз. Но в същото време наистина искам Съюзът да постигне консенсус по процеса на разширяване“, каза Пахор.

Той смята, че в обратния случай ще се появят "старите националистически сили", които, според него, ще се опитат да променят границите по етнически принцип, който ще застраши сигурността на цяла Европа.

„Правителствата в региона трябва да си свършат работата и да го направят бързо, а Брюксел трябва да разбере, че процесът на разширяване трябва да се ускори. Страната ми ще бъде приятел на региона“, каза Пахор.

Той посочи, че безопасното и проспериращо бъдеще на Западните Балкани е свързано с присъединяването към Европейския съюз.

Според него политиката на разширяване през следващите няколко години трябва да бъде по-гъвкава, по-политическа и по-малко техническа.

„Сега е време ЕК да види Западните Балкани като геополитически въпрос“, заключи Пахор.

Той изтъкна, че неговото изявление се отнася до страните от Западните Балкани, както и това, че не говори от името на ЕС, а като президент на една от страните-членки на Евросъюза. /БГНЕС и МИА