Първите задачи за кабинета "Петков": Съдебна система, ценови шок и ваксинация

Нулева толерантност към корупцията ще бъде мотото на нашето управление. Ще направим и парламентарна комисия, заяви номинираният за министър-председател Кирил Петков, след като върна изпълнен мандата на президента, предаде репортер на БГНЕС.

Няма да има нито един лев, изхарчен по грешен начин. Ако някой си позволи подобно нещо, ще се постараем да го заловим. Ще търсим отговорност за всяка стъпка встрани, заяви кандидатът за премиер.

Петков потвърди, че Теодора Генчовска е кандидатът за външен министър. Тя е номинация на "Има такъв народ". Досега не беше ясно кой ще оглави Министерство на културата, Петков внесе яснота и по този въпрос: Атанас Атанасов е номинацията за министър на културата. Той е млад човек, който има визия и желания България да стане една от културните дестинации в Европа. Ще дадем нов тласък на българската културата.

Първите задачи, които бъдещият премиер изброи пред новото правителство са: Първата стъпка е овладяване на цените на тока. Втората стъпка е овладяване на ковид кризата, каза Петков. Реформата в съдебната система и КПКОНПИ също са сред първите задачи.

По никакъв начин не трябва да позволяваме увеличението на цените на тока за битовите потребители, заяви Петков в отговор на въпрос на БГНЕС какви ще са първите стъпки на бъдещия кабинет в сферата на икономиката.

От понеделник тези министри стават министри на България, ще ги измерваме с един аршин. Стабилността на коалиционното правителство ще бъде функция на това колко добре всеки един от министрите си изпълнява работата, заяви Петков и подчерта, че през комуникация се надява да може да координира четирите коалиционни партньори. Проблемите в момента са толкова остри, че докато се справим с първите задачи, всички различия остават настрани, каза той.

Ние по никакъв начин не сме доволни от неговата (на Иван Гешев - бел. ред.) работа досега. Надявам се, че Инспекторатът на ВСС ще ни помогне да започнем много по-детайлно да виждаме какви резултати са постигнати. Промяната в съдебната власт ще стане. Конституционни промени са по-дългосрочна задача. Смяната на ръководството на КПКОНПИ не изисква конституционни промени, ще започнем от там, заяви още Кирил Петков.

В заключение Петков посочи, че отговорността за имената на министрите е на партиите до този момент, от понеделник отговорността е обща. /БГНЕС