Първа министерска среща за създаване на Регионален координационен център за газа

България организира първата министерска среща във връзка със създаването на Регионален координационен център в България, който ще управлява газовата и електропреносната инфраструктура в региона на Югоизточна Европа, предаде репортер на БГНЕС.

БГНЕС припомня, че Европейската комисия и България решиха да създадат първата регионална работна група към #RepowerEU. Тя ще координира усилията за гарантиране на енергийната сигурност на региона и ускоряване на декарбонизацията. „България получи днес много силна подкрепа от европейските институции по повод прекратените от „Газпром“ доставки на газ.

Създаването на Регионален координационен център в България, който ще управлява газовата и електропреносната инфраструктура в региона на Югоизточна Европа беше обсъдено в Брюксел от министъра на финансите Асен Василев, енергийния министър Александър Николов и заместник-председателя на Европейската комисия Франс Тимерманс, кабинетите на председателите на комисията Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

Работната група ще бъде част от платформата на ЕС за закупуване на енергия и ще има за цел да разгледа нуждите от газ и електричество и техните цени и потоци с акцент върху предстоящата година. Тя ще работи и върху оформянето и прилагането на плана REPowerEU за намаляване на зависимостта от руски изкопаеми горива, запълване на хранилищата за следващата зима и допълнително ускоряване на декарбонизацията в енергийния сектор.

Основният акцент във всички разговори беше едностранното прекратяване на доставките на природен газ за България от страна на „Газпром“ и последващите действия в защита на европейския интерес. „Прекратяването на доставките е грубо нарушение на действащ договор от страна руската компания. Съвместно с европейските институции ние обсъждаме възможността да потърсим правата си по предвидения в договора ред. Поискали сме правна помощ за арбитраж, така че да се задействат и правните екипи на ЕС“, отбеляза Асен Василев.

„Исканията на „Газпром“ са в пълно противоречие с нашия договор и фиксирания в него начин на плащане. Това, което те искат е да се изплащат доставките в рубли, което да става по механизъм, при който ние нямаме контрол върху самото плащане и върху процеса на конвертиране в рубли“, коментира министър Александър Николов.

България има достатъчно газ и не се очакват проблеми с доставките в идващите месеци, увериха министрите Василев и Николов.

Участници в срещата са министрите от България, Украйна, Азербайджан, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия и Северна Македония. В международния форум ще се включат премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и генералният директор на Главна дирекция „Енергетика“ на Европейската комисия Дите Юл Йоргенсен. /БГНЕС