Овце задръстиха улиците на Мадрид на път към зимната паша

Там, където обикновено колите се редят по улиците на испанската столица, сега овцете за малко ще бъдат в центъра на вниманието на репортерите на трафика, съобщи Ройтерс.

Дрънкането на чановете замени боботенето на двигателите, докато овчарите водеха стадата си през сърцето на Мадрид, следвайки древни сезонни пастирски маршрути.

Местните жители се наредиха по маршрута, за да приветстват отново зрелището, което беше отменено миналата година заради пандемията от COVID-19.

Ежегодното събитие, започнало през 1994 г., позволява на овчарите да упражняват правото си да използват традиционни маршрути за паша на добитъка си от Северна Испания до по -южни пасища за зимна паша.

Маршрутът щеше да ги отведе през тихата провинция преди няколко века, но днес ги вижда да преминават през оживения град.

"Това е чудесно. Идвам всяка година и това е първата година, в която довеждам децата, така че е невероятно", каза 39 -годишната Грасиела Гонсалес.

Овцете вървяха под звука на дрънкащите им звънци. Овчари, облечени в народни носии, акомпанираха стадата си с народна музика и танци.

Децата, по-свикнали да виждат задръствания по градските улици, се радваха на възможността да се доближат до животните.

„Понякога можем да ги докоснем“, казва 8-годишната Кармен Иглесиас, която гледа с баща си и по -малката си сестра Ноа, на 6 години./БГНЕС