Отворени Балкани/Сръбски свят рушат ЕС на Балканите

Сърбия е вашата майка! Това бяха думите, с които президентът Александър Вучич се обърна към стотиците сърби, докарани с автобуси в Белград от РС Македония, Босна, Хърватия, Черна гора. Те трябваше да чуят със собствените си уши призивите на идеолога на "Отворени Балкани", на маскирания "Сръбски свят". От чутото стана ясно, че духът на кървавите следи, които са продукт на сръбска агресивна политика, не са само минало за Балканите.


Тази сръбска мегаломания и краен национализъм, които удавиха в кръв Вуковар, Сараево, Сребреница, Косово, посегнаха дори и на Дубровник, днес използва методите на хибридната агресия с цел дестабилизация на полуострова.

От думите на "малкия" Милошевич, президентът на Република Сръбска - Мирослав Додик, който призова тези дни "Да живее Русия" при срещата си с Путин, разбрахме кои са лостове за дестабилизация на Балканите - "Сръбски свят" или " Отворени балкан", са сред любимите проекти на Путин.

Въпросът е до кога ЕС и НАТО ще толерират това поведение и ще стимулират сръбската хегемония и опитите да възстанови влиянието си на територията на бивша Югославия.

Пълна изненада е подкрепата за "Отворени Балкани", както от Москва, така и от Вашингтон, но и на някои фигури от Брюксел!

Това късогледство може да дестабилизира поне 5 държави. РСМ, Косово, Босна, Черна Гора и дори самата Сърбия. Чуваме доста наивни обяснения, че те по този начин ще бъдат контролирани, но и дисциплинирани, ако има такава нужда. И за да няма сърдити, важна роля, втора цигулка на Александар Вучич, заема премиерът на Албания Еди Рама.

Европейският съюз няма как да осъзнае тези рискове, докато България не надигне глас и не отправи предупреждение, че изграждането на това преддверие в европейския двор е препълнено с геополитически "минни полета". Достатъчно е само едно ново подценяване на сръбския хегемонизъм, за да бъдем свидетели на нов взрив, но този път и в рамките на ЕС.

Отговорността на София е огромна - във вътрешен план да неутрализира популизма, който е част от източния проект, а в международен - да не допуска наивност в Брюксел и Вашингтон.

Реториката на Вучич и посещението на Додик в Москва, както и призивите им от митинга в Белград, са най-яркото предупреждение, че поведението на Сърбия не е конструктивно. Началото на края на тези политики е повече от належащо, а представителите им е време да бъдат отпратени в бодра политическа пенсия. Проектът "Отворени Балкани" трябва да бъде затворен още преди да е отворен. Така перспективата за членство в ЕС ще остане основния двигател за реформите и истинската европеизация на страните от Западните Балкани. Ако тези процеси се забавят, след някоя и друга година може да се окаже доста късно, особено ако бъдат оставени за решаване след войната в Украйна. /БГНЕС

--------------------

Петър Колев, изпълнителен директор в Агенция БГНЕС