Отварят Витоша, махат лентите в големите паркове

От 3 май – неделя ще бъдат премахнати лентите в големите паркове в София, предаде репортер на БГНЕС.

Хората в града обаче ще трябва да спазват еднопосочното движение и правила за разходка. Остава забраната за сядане на пейките и използването на детските и спортни съоръжения.

От неделя и природен парк „Витоша“ ще бъде отворен за разходки.

Екипите на Столична община и Общинска полиция ще организират движението и паркирането на автомобили от „Драгалевци“ до Морените и от „Бояна“ до Златните мостове, Ветровала и Офелиите.

Между 11 и 14 ч тези пътища ще се затварят за автомобили.

На паркинга на хижа „Алеко“ ще се допускат автомобили с трудноподвижни граждани и с инвалидни колички.

За да не се допуска събирането на много хора на едно място автобусните линии, които пътуват до Витоша остават спрени. С успокояване на епидемичната обстановка общината има готовност да възстанови движението на градските автобусни линии до Витоша.

При разходка в планината да се спазва дистанция от минимум 2,5 м. При разговори с други хора, поставяйте маска или шал, са изискванията на общината.

Хижите на Витоша остават затворени. Забранява се сядането на пейки и в беседки, както и събирането на компании и групи от туристи. Правенето на пикник е допустимо само за членовете на едно семейство.

От Столична община призовават гражданите, които не познават добре Витоша, но искат да се разходят, да ползват задължително само маркираните екопътеки. /БГНЕС