Отново ще се ваксинираме с "АстраЗенека"

Отново ще бъде разрешена ваксинацията с „АстраЗенека“ у нас. Това стана ясно на извънреден брифинг в Изпълнителната агенция по лекарствата, предаде репортер на БГНЕС.

Европейската агенция по лекарствата обяви, че ваксината на „АстраЗенека“ е безопасна.

„Имаме важна информация от ЕМА. Имаме официално становище, което потвърждава ефективността на ваксината на „АстраЗенека“, заяви магистър фармацевт Богдан Кирилов, директор на ИАЛ.

„Потвърдено е положителното съотношение на полза-риск от ваксината на „АстраЗенека“. Имаме пълното основание заповедта за блокиране да бъде отменена и от утре ваксината да бъде прилагана, както във всички останали държави“, добави той.

Кирилов обясни, че при направената аутопсия в Пловдив не е доказана връзка между ваксината и причината за смърт. При починалата жена не са открити тромби.

От утре стартира работата отново на електронната система за записване, както и ваксинирането на лицата, които са записани. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева.

Ваксината AstraZeneca е „безопасна и ефективна“ и ползите надвишават всички рискове, обявиха от ЕМА.

Ръководителят на регулатора Емер Кук заяви, че „това е безопасна и ефективна ваксина“ и ползите надвишават всички възможни рискове. Ваксинирането не е свързано с увеличаване на общия риск от тромбоемболични събития или кръвни съсиреци.

EMA призовава хората, които имат някакви странични ефекти, да съобщават за това.

Д-р Сабине Щраус - председател на комитета по безопасност на ваксините на ЕМА, подчертава предимствата на препарата и заяви, че не са открити „никакви доказателства за проблем с качеството или с партидата“. Разследвани са отделни случаи от тромбоемболични събития в цяла Европа и се налага изводът, че няма по-висок общ риск такива неща да се случат след ваксинация. Всъщност това вероятно намалява риска от появата на такива ситуации.

Въпреки това, „в няколко случая малки съсиреци се развиха в множество кръвоносни съдове през първите 7-14 дни след ваксинацията... Също така в няколко случая видяхме как се образуват съсиреци в кръвоносните съдове, отвеждащи кръв от мозъка ... Тези състояния са свързани с ниски нива на тромбоцитите в кръвта. Доказателствата, с които разполагаме в момента, не са достатъчни, за да се заключи със сигурност дали тези нежелани събития наистина са причинени от ваксината или не“, каза тя.

Предстоят допълнителни проучвания, каза д-р Сабине Щраус и подчертава, че тези събития са изключително редки сред около 20 милиона ваксинирани хора.

Към листовките на ваксината ще бъде добавено и предупреждение с описание на тези случаи, за да може да се предприемат навременни действия за смекчаване на рисковете, добавя тя. /БГНЕС