Откриват напълно обновеното и легендарно „Яйце“ в СУ

Във вторник официално ще бъде открито обновеното „Яйце“ в Ректората на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.


Емблематичното място е реновирано от Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“ и се превърна в модерен конферентно-изследователски център, плод на новата дигитална епоха, посветен на опазването и показването на богатата култура и наследство на България.

За историята на „Яйцето“ и различните му битности през изминалите години ще говори чл.-кор. проф. дин Иван Илчев, ръководител на Центъра за върхови постижения „Наследство БГ“. Проф. дфн Оля Харизанова, водещ координатор на Центъра, ще представи постигнатото през последните години и бъдещето на знаковото място.

Кратко видео ще покаже промените на „Яйцето“ през последните близо 40 години.

В рамките на събитието ще се проведе и демонстрация на Лабораторията за консервация и реставрация на книжовни паметници, оборудвана с модерна техника, нямаща аналог у нас.

Съживеното "Яйце“ сега има две основни зони – зала за събития и помещения за новосъздадената лаборатория за консервация и реставрация на документални паметници към Университетската библиотека. И залата, и лабораторията са напълно ремонтирани, без да се нарушава паметникът на културата от национално значение, какъвто е "Яйцето". Всичко е оборудвано с модерна техника, с нова мебелировка.

Преди години преподавателите и студентите наричаха "Яйцето" едно полуподземно постижение, разположено под централното фоайе на Ректората. Преди промените от 1989 г. "Яйцето" е било и място за неформални срещи и обмен на гражданска енергия. /БГНЕС