Откриха съкровище от византийски златни монети в Израел

Археолози са открили съкровище в Израел: 44 византийски монети от чисто злато, датиращи от VII в. от н.е., съобщи Би Би Си.

Съкровището, което тежи само около 170 грама, е намерено при разкопки в древния град Банияс. Учените смятат, че то е било скрито през 635 г., по време на мюсюлманското завладяване на района.

Експертът по монети от Израелската служба по антиките д-р Габриела Бийовски обясни, че някои от намерените монети са сечени по времето на византийския император Флавий Фока (602-610 г. сл. Хр.), но повечето са сечени при неговия наследник Ираклий I.

Според учените находката ще хвърли допълнителна светлина върху годините на мюсюлманска окупация на днешен Израел и края на византийската власт в региона.

Д-р Габриела Бийовски отбеляза, че намерените монети ще помогнат, наред с други неща, да се установят подробности за живота на роднините на император Ираклий.

„Лесно е да си представим собственика, който крие богатството си, спасявайки го от война, с надеждата един ден да се върне и да намери монетите си. Но от днешна гледна точка знаем, че е имал лош късмет“, казва Йоав Лерер, ръководител на разкопките.

В този жилищен квартал на древния град археолозите са открили не само монети, но и останки от сгради, канали и водопроводи, бронзови монети и много други.

Град Баниас (Панехада) заема специално място в християнството, защото според Евангелията именно тук Исус казва на Петър: „На тази скала (този камък) ще съградя църквата си“. /БГНЕС