Откриха нови видове червеи, наподобяващи миитични демони от японския фолклор

В Япония са открити три нови вида редки светещи в тъмното червеи, които имат "поразителна прилика" с демони, описани във фолклора.

Новооткритите видове, носещи имената Polycirrus onibi, Polycirrus aoandon и Polycirrus ikeguchii, принадлежат към семейство животни, познати като четинести червеи, които обикновено се срещат в плитките води на японските реки и потоци. Изследователите публикуват своите открития в списанието Royal Society Open Science.

Съществата излъчват синьо и лилаво луминисцентно сияние, така че през нощта светят поради приликата си с древни митични същества се смята, че те може да са вдъхновили старите приказки за японски демони, или "йокаи", предполагат авторите на изследването в статията.

Имената са вдъхновени от японския фолклор. Например "ониби" (или огнен демон) е йокай, който приема формата на малка, плаваща топка светлина, която се появява в отдалечени планини и гори, за да заблуждава нищо неподозиращи пътници. "Аоандон" е въплъщение на човешкия ужас, създаден от комбинирания страх на групи хора, които се събират, за да разказват призрачни истории на светлината на сини хартиени фенери. Докато разказвали историите - както гласи суеверието - фенерите бавно угасвали и приглушената им бледосиня светлина разкривала призрака на демонична жена в бяло кимоно с остри, почернели зъби; нокти вместо ръце и рога, изникващи изпод дългата ѝ тъмна коса. "Икегучи" е единственото име, което не препраща към японския фолклор. Вместо това то е в чест на бившия директор на аквариума в Нотоджима, който е помогнал за откриването на червея. Червеите Polycirrus са наречени така заради израстващите от устата им пипала, които им позволяват да пресяват речните седименти в търсене на храна. Родът принадлежи към разнообразно семейство червеи, наречени четинести червеи или полихети - древни животни, датиращи поне от камбрийския период преди 505 милиона години, които са преживели всяко от петте масови измирания на Земята. Червеите с четина са наречени така заради грубата си, понякога токсична четина и са забелязани в почти всички водни местообитания, включително в близост до хидротермални извори с температура 60 градуса по Целзий на океанското дъно.

Сега изследователите искат да разберат как тези новооткрити червеи създават своята ефирна светлина.

Биолуминесценцията е "съкровищница на интересна и необичайна химия" и разбирането на механизмите зад нея ще помогне на изследванията в медицината и науките за живота, казва в изявление водещият автор на изследването Наото Джими, доцент по морска биология в Университета в Нагоя. "Възнамеряваме да използваме нашите открития, за да задълбочим разбирането си за молекулярната природа на това явление и да приложим тези знания за разработването на нови технологии в областта на науките за живота", каза той. /БГНЕС