Откриха метод за борба с кошмарите

Експерти от лабораторията по изследване на съня към Университетската болница в Женева и Женевския университет са разработили начин за борба с кошмарите чрез възпроизвеждане на определени звукови сигнали. Резултатите от проучването са публикувани в списание Current Biology.

Работата им се основава на факта, че възпроизвеждането на звуци, свързани с положителни преживявания през деня, чрез безжична лента за глава по време на сън може да намали честотата на кошмарите. За този експеримент са били избрани тридесет и шест доброволци, които преди това са били подложени на терапия с изображения. Половината от участниците не са получили никакво допълнително лечение, а другата група е трябвало да създаде асоциация между положителна версия на съня си и звук, чут по време на тренировъчна сесия за образи. Участниците са правели упражнения всеки ден, за да стимулират въображението си, носейки звуково устройство, докато спят, в продължение на две седмици.

И при двете групи се наблюдава намаляване на броя на кошмарите на седмица, но вторият екип, който получил комбинираната терапия, имал по-малко кошмари не само веднага след експеримента, а също и след три месеца.

В бъдещи проучвания авторите искат да изпробват този метод върху по-голяма извадка с различни типове население, за да определят до каква степен той е ефективен за различните хора./БГНЕС