Открадната от Непал статуя се върна в храма си след десетилетия престой в САЩ

Вековна скулптура на две хиндуистки божества беше поставена обратно в храма ѝ в непалската столица Катманду. Събитието се случи почти 40 години, след като статуята беше открадната и по-късно се появи в Съединените щати.

Каменната статуя на боговете Лакшми и Нараян беше репатрирана в Непал през март от Музея на изкуствата в Далас и ФБР след едномесечно разследване от непалски и американски активисти и служители.

Тя е взета от храма през 1984 г. и се появи в музея в Далас шест години по-късно, предоставена от колекционер.

Творбата, датираща от периода между XII и XV век, е един от малкото на брой културни артефакти, върнати тази година в Непал от чуждестранни музеи и колекционери.

Свещеник пееше молитви, а местните жители изпълняваха традиционна музика, докато пренасяха статуята в паланкин обратно в храма в стил пагода, който беше драпиран с гирлянди от невен в знак на „добре дошъл“.

Скулптурата беше поставена обратно върху оригиналния си каменен постамент, а реплика, на която местните жители са се покланяли досега, беше преместена до нея.

„Много сме щастливи. Нашите три-четири годишни усилия бяха възнаградени, всички празнуват“, каза Дилендра Радж Шреста от Кампанията за възстановяване на наследството на Непал.

Сега в храма са монтирани лазерни сензори и камери за видеонаблюдение за защита на статуята, добави той.

„Виждаме началото на една тенденция за връщане на боговете на Непал от Съединените щати, от Европа, от други страни, където са се озовали“, каза посланикът на САЩ в Непал Ранди Бери.

„Надявам се, че това е първото от многото подобни тържества“.

Непал е дълбоко религиозна държава и неговите хиндуистки и будистки храмове, както и обекти на културното наследство остават неразделна част от ежедневието на хората.

Но много обекти са лишени от вековни скулптури, картини, декоративни прозорци и дори врати, които най-често са били откраднати, след като страната се отвори за външния свят през 50-те години на миналия век.

Много произведения са изнесени с помощта на корумпирани служители, за да подхранват пазарите на изкуство в Съединените щати, Европа и другаде.

„Мисля, че има глобална промяна... Много страни изискват своите артефакти обратно, а Непал е в изгодно положение от юридическа гледна точка, защото износът никога не е бил разрешен“, каза професорът по изкуствата Ерин Л. Томпсън.

Туит на Томпсън, поставящ под въпрос произхода и историята на статуята, предизвика разследването около скулптурата.

Шест артефакта бяха върнати в Непал тази година, като властите продължават издирвания във Франция, Съединените щати и Великобритания. /БГНЕС, АФП

Катманду / Непал