Отец Спас: Чествайте свети Николай, а не трапезата

Свети Николай е един от най-почитаните светци не само у нас, но и в цялото православие.

Честваме празника на светеца, но не каним самия светец на тази трапеза. Не е правилно да свързваме Никулден с трапезата.

Това заяви в интервю за БГНЕС протойерей Спас Рангелов от църквата „Рождество Богородично“ в София.

Свети Николай е един от древните светии, живял е през III-IV век, участвал е на Първия вселенски събор, когато светите отци на Църквата се събират да решат проблема с арианството. Това е първият по-сериозен догматичен църковен проблем. На Първия вселенски събор се съставят първите членове на Символа на вярата, които и до днес изповядваме.

„Свети Николай е дивен светец, защото изпълнява думите на Иисус Христос в пълнота. Произхожда от богато семейство, разпродава цялото си имущество, и получените пари използва за благотворителност. Неговата дейност не е легенда, а реална история“, заяви отец Спас.

Една от тези истории е свързана с баща и неговите три дъщери, които той не е можел да издържа, и затова решава да продаде. Разбирайки това, свети Николай тайно се промъква, и тук историята е предадена по два начина. Според първия той подхвърля три кесии – по една за всяка от трите девойки, така че да може да ги спаси от безчестие, и баща им да не ги продаде. Според втория вариант свети Николай се е качил на покрива, и ги е пуснал през комина.

„Това ни напомня за един по-съвременен герой Дядо Коледа или Санта Клаус, но първообразът е свети Николай. Индустрията през последните десетилетия създава образа на свети Николай като Дядо Коледа. В по-старите времена хората са отдавали почит на свети Николай като светец, който е раздавал своите пари от продадения имот. Впоследствие обаче той е заменен, за съжаление, от този измислен герой - Санта Клаус“, разказа отец Спас и добави, че именно свети Николай е в основата, той твори чудеса, и дори е възкресявал хора с молитвата си. „По тази причина трябва да се обръщаме към него и да помним, че той е първообразът. Да знаем истината!“, добави свещеникът.

Празникът на свети Николай съвпада с Рождественския пост. Обикновено постът се свързва с храна. „Свети Василий ни казва каква е ползата, ако ти не ядеш месо, но изяждаш брата си. В основата не е храната, а духовният пост. Лишението от храна е в помощ на духовния пост, духовният пост трябва да бъде сложен на първо място, а телесният – на второ“, каза протойерей Спас Рангелов.

Празникът на свети Николай се свързва с трапезата, както е и на Рождество Христово, както е и на Великден, но това не е правилно. „Често правим така, че честваме празника на светеца, но не каним самия светец на тази трапеза. Т.е. идеята на празника е да отидем рано сутринта на богослужение, да вземем причастие, да спазваме поста в пълнота, да се изповядаме. Трите важни неща са пост, изповед и причастие. Когато дойдем на богослужението и уважим паметта на светеца, тогава сме в пълнотата. Първо сме дошли на Божествената трапеза, след това сме отишли на нашата човешка. Ние не я изключваме, но не трябва да наблягаме изцяло на нея. Това не означава, че трябва да имаме определен вид риба на масата. Бихме могли да имаме и по-скромна трапеза. Важна е молитвата!“, подчерта отец Спас.

Същото се отнася и за предстоящите празници по Рождество Христово, когато се слагат четен или нечетен брой ястия. Това не е важно, важна е молитвата! В тази връзка отец Спас припомни историята на двете сестри Марта и Мария, които посрещат Христос. „Мария застава в краката на Христос, и, плачейки, измива нозете му, бършейки ги с косите си. Тогава Марта се сърди на своята сестра и казва на Христос: Господи, кажи й да дойде да ми помогне. Тогава Христос и отговаря: Марто, Марто, ти за много неща се грижиш, ама само едно е потребно и Мария избра добрата част. И ние, като дойде време за такъв празник, трябва да знаем, че не трябва да бъдем като Марта, да се грижим за трапезата, да я направим богата, да бъде голяма, а трябва да бъдем като Мария – да изберем добрата част, както ни казва не кой да е, а самият Христос. Да се помолим, да сме на богослужението, да отдадем първо Божието Богу и след това всичко останало“, разказа отец Спас Рангелов, протойерей в църквата „Рождество Богородично“ в столичния квартал „Лагера“. /БГНЕС