Отец Кирил: Молитвата е въздух за човешката душа

Молитвата е насъщна потребност на човешкия дух, без молитва няма истински духовен живот. Този човек, който не се моли, той няма духовен живот. Молитвата е въздух за човешката душа. Молитвата е благодатно общение с Бога. Това каза пред БГНЕС енорийският свещеник в катедралния храм „Св. Неделя“ отец Кирил.

„Ние всички, по думите на Св. апостол Павел, имаме дълг непрестанно да се молим, винаги да се радваме и за всичко да благодарим на Бога”, посочи още отецът

Лятото е сезонът, който много от нас асоциираме с време за отпуск и пътувания, отец Кирил казва, че преди да тръгне на път човек отправя молитва да стигне жив и здрав там, закъдето е тръгнал.

Той посочи, че има в православната традиция различни молитви специално за пътуване – и молитви при пътуване по суша, при пътуване по вода, както и молитва при пътуване по въздуха.

„Както е положено, всеки един християнин преди да започне работа, преди да тръгне на път, било по суша, по вода или по въздух, той отправя молитва към Бога. Бог да го запази - него, неговите съпътници, да го пази от всякакви злополуки, да може да се върне в здраве, да продължи своята мисия тук на земята с надеждата за вечен живот”, каза отец Кирил.

„Тези молитвички се казват с вярва Бога преди да тръгнем на път и трябва да имаме надеждата, упованието в Бога, че Бог ще ни пази. Това е характерно за всеки един християнин - вярата в Бога. Когато ние казваме една молитвичка, ние си представяме и думите на нашия Спасител, който казва: Всичко онова, което поискате в молитва вярвайте, ще получите и ще ви бъде дадено”, посочи отец Кирил. Свещеникът каза, че православният християнин преди тръгване на път осенява себе си с кръстното знамение. „Нашият народ има такова пожелание: „Бог напред и ние след Него”. Ние всецяло се уповаваме и се оставяме на Божиите ръце. Бог да ни направлява. Казваме: „Господи, посочи ми пътя, по който да вървя” и в буквалния и в преносния смисъл, и винаги имаме упованието в Бога”, посочи отецът.

Свещеникът посочи, че Бог е всемогъщ, но едно единствено нещо не може да направи, да спаси човекът против неговата воля. „Когато нямаме молитва, нямаме молитвено общение с Бога, когато ние не живеем във вярата и обръщаме внимание само на материалното, тогава се превръщаме в едни животински видове. Животното яде, пие, задоволява страсти. За съжаление, някои наши ближни точно на това наблягат, липсва при тях молитвата”, заяви отец Кирил. /БГНЕС