От вторник обстановката по пътищата се усложнява, възможно е затваряне на проходи

От утре до сряда се очакват валежи от сняг в почти цялата страна. На места ще са обилни като в някои планински проходи се очаква покривката да достигне до 25 см, в комбинация с очакваните силни ветрове са възможни снегонавявания, образуване на преспи по пътищата, което допълнително ще усложни обстановката.

Възможно е падане на дървета и клони, в проходите има опасност от падащи камъни. Това каза инспектор Лъчезар Близнаков, представител на „Пътна полиция“ при ГДНП, на брифинг по повод очакваната промяна на времето и условията за шофиране, предаде репортер на БГНЕС.

„В четвъртък температурите ще са ниски, като са възможни и заледявания на някои места. Като цяло обстановката по пътищата ще е доста динамична“, заяви той и призова водачите да спазват дистанция, да съобразяват скоростта си на пътя, да бъдат подготвени за движение в зимни условия и да пътуват само ако е необходимо.

Той обяви, че от началото на годината при пътнотранспортни произшествия са загинали 23-ма души.

„По един човек загива всеки ден на пътя. От нас и нашето поведение зависи дали това ще продължи. Очакваме от водачите да бъдат отговорни при тези условия. Денонощно в Националния координационен център за безопасно движение по пътищата следим обстановката в страната. Получаваме информация при възникване на препятствия и опасности по пътищата, като се координират действията между всички институции, които имат отношение, за преодоляване на възникналите препятствия“, посочи Близнаков.

Попитан къде очаква да бъде най-тежка пътната обстановка, инспекторът посочи, че такава се очаква да бъде по проходите на Стара планина, в Габровския и Сливенския Балкан.

„Сериозно ще е положението отново в Прохода на Републиката. Затова са осигурени съвместни действия с контролните органи на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“, като ще се извършват проверки по техническата изправност на товарните автомобили, по-специално за това дали са оборудвани с необходимите гуми, техническата им изправност и спазване на регламентираните почивки от водачите на товарни автомобили“, уточни той.

На въпрос на БГНЕС инспектор Близнаков посочи, че ще има контрол и от страна на „Пътната полиция“ и подчерта, че проверките са съвместни и че ако ситуацията наложи ще се затварят пътища.

“Допълнително са осигурени екипи, които при нужда ще действат при въведена временна организация на движението, пренасочване на движението и отстраняване на възникнали аварийно препятствия“, заяви още той.

Близнаков обяви още, че е установен собственикът на биволите, които по-рано днес предизвикаха катастрофа на АМ "Струма". Той е задържан и е образувано досъдебно производство. Катастрофата е станала няколко километра преди граничен пункт "Кулата". През нощта биволи пресичали пътното платно, а преминаващ през това време тир блъснал няколко от тях. Общо три камиона и един микробус са участвали в инцидента. Четирите животни загинаха от удара си с тежкотоварния автомобил. Освен убитите, има и две ранени животни./БГНЕС