От това какво ядем зависи как ще остареем

Според резултатите от изследвания, стареенето на тялото се ускорява или забавя в зависимост от това, което човек яде. Учените предупреждават срещу бързо хранене и силно преработено червено месо, твърде много сол и захар не удължават младостта. РИА Новости разбира как храненето е свързано с биологичната възраст.

В края на 2019 г. учени от университета в Навара (Испания) провеждат експеримент: 886 доброволци на възраст от 51 до 91 години дават проби от слюнка и отговарят на въпроси относно хранителните предпочитания. Всички те преди това са участвали в двадесетгодишно проучване на SUN Project (1999-2018), по време на което експертите са изследвали ефекта от хранителните навици върху кръвното налягане, развитието на диабет, затлъстяване и коронарна болест на сърцето.

Експертите изолират ДНК от слюнката и определят дължините на теломерите - крайните области на хромозомите, чийто размер, според някои източници, корелира с продължителността на живота. Обикновено с всяко клетъчно делене теломерите намаляват. Когато станат критично къси, клетките вече не могат да се делят и да „възстановяват“ увредената тъкан. Това означава, че тялото застарява.

Участниците са разделени на групи въз основа на това колко често ядат ултрапреработена храна с много консерванти, аромати, мазнини и захари. Оказа се, че най-кратките теломери са при тези, които ядат поне три порции на ден. Тоест, както се оказва, те са биологично по-възрастни от връстниците си. Но колкото по-рядко човек се отдава на нездравословни храни, толкова по-малък е рискът: вероятността да попадне сред хората с най-кратки теломери се увеличава с 29% за тези, които са умерено пристрастени към бързата храна, и до 40% за тези, които злоупотребяват с нея.

Въпреки това, авторите на работата подчертават: те разкриват само корелация между колбаси, полуфабрикати и ускоряването на биологичното стареене на клетъчно ниво. Рано е да се говори за причинно-следствена връзка - любителите на бързото хранене също могат да пушат, често да пият алкохол и като цяло да водят нездравословен начин на живот. Всичко това води и до преждевременно стареене.

Въз основа на работата на изследователи от Медицинския колеж в Джорджия (САЩ), дължината на теломерите може да бъде свързана с прекомерна консумация на солени храни. Наблюдението на 766 юноши на възраст от 14 до 17 години показа, че голямо количество сол в храната причинява преждевременно стареене на клетките.

Учените разделят участниците в две групи. Доброволците от първата получават средно 2,3 грама сол на ден, от втората - малко повече от четири грама. И в двата случая дневната норма е превишена - на тази възраст тя е 1,5 грама.

В самото начало на работата учените взимат биологични проби, от които изолират ДНК и определят дължината на теломерите. Оказва се, че юношите с повече сол в диетата си имат по-къси теломери от връстниците си. Вярно е, че това е характерно само за млади хора и момичета с наднормено тегло.

Но тук отново говорим за корелация, а не за причинно-следствена връзка, отбелязват авторите на работата. Може би преждевременното стареене е свързано със затлъстяването при някои участници в изследването. Все пак не си струва да злоупотребявате със солта - доказано е, че това увеличава риска от инфаркти и инсулти.

Вярно е, че пълното отхвърляне на тази подправка също няма да доведе до нищо добро - балансът на течностите в тялото не може да се поддържа без натрий. Този елемент се намира в кръвта, лимфата и храносмилателните сокове. Освен това, под формата на положително зареден йон, той влияе на процесите на нервно възбуждане.

Според американски и германски изследователи една от най-честите причини за преждевременно стареене е прекомерната любов към сладкото. Те стигнаха до този извод, наблюдавайки плодови мухи, чиято диета съдържа много захар.

Младите плодови мухи са разделени на две групи. Някои са хранени с храна с оптималното количество захар, докато други са получават храна, в която това е осем пъти над нормата. След три седмици насекомите са прехвърлени на редовна диета. Въпреки това плодовите мухи, които преяждат сладкиши в млада възраст, умират по-често от мухите от контролната група. Рискът от преждевременна смърт сред хората, прекаляващи със сладко е почти 50% по-висок - преминаването към здравословни храни, уви, не подобрява ситуацията.

Авторите на работата предполагат, че излишъкът от захар потиска нормалната активност на гена FOXO (при Drosophila - dFOXO, аналог на човешки FOXO1), който е свързан с процесите на стареене. Освен това, според някои доклади страстта към сладкото влияе на ранната поява на бръчки.

Но и не бива да се отказва напълно. Вместо захар, учените препоръчват храни, богати на уролитин - той се съдържа в орехите, нара и ягодите. Интересното е, че след инжекциите на това съединение, червеите Caenorhabditis elegans живеят средно с 45% по-дълго от своите роднини, а обикновените лабораторни мишки стават с 42% по-издръжливи./ БГНЕС