От Саудитска Арабия до Бразилия: Класация на всички участници в Мондиал 2022 (част II)

В края на септември бе последната пауза за мачове на националните отбори преди началото на Световното първенство по футбол в Катар, което ще се проведе в периода 20 ноември – 18 декември. Повечето от 32-та тима, които ще играят на Мондиала, изиграха последните си мачове, преди да се впуснат в битка за най-ценния трофей във футбола.

По този повод от Гардиън прави подредба на всички участници в Световното първенство според тяхната класа и форма преди началото на Мондиал 2022 (16-1):

Селесао са петкратни световни шампиони, но за последно триумфираха през 2022.

16. Полша – През последното десетилетие Полша не може да избяга от обвинението, че се състои от Роберт Левандовски и още десет играчи. Поляците се представиха разочароващо при участието си на последните два форума, а формата им в последните месеци е непостоянна. Въпреки всичко това Полша има класата да се представи добре в Катар и най-вече има... Роберт Левандовски. Тимът е в група с Мексико, Саудитска Арабия и Аржентина.

15. Сенегал – В началото на годината Сенегал стигна до дългоочакван първи триумф в Купата на африканските нации след победа над Египет с дузпи във финала. Съставът на селекционера Алиу Сисе е пълен с класни играчи – Садио Мане (Байерн Мюнхен), Едуар Менди (Челси), Калиду Кулибали (Челси), Исмаила Сар (Уотфорд), Шейку Куяте (Нотингам Форест) и други. Отборът обаче има проблеми в атака, подчертани от равенството 1:1 с Иран в последната контрола през септември. В Катар Сенегал ще премери сили с домакините, Еквадор и Нидерландия.

14. Португалия – Според мнозина Португалия разполага с изключителен състав, но нещо в играта на „мореплавателите“ не се получава. Кристиано Роналдо, Бурно Фернандеш, Бернардо Силва, Жоао Кансело, Диого Жота, Жоао Феликс, Рубен Диаш – списъкът е дълъг, но тимът изпита голямо разочарование при домакинската загуба от Испания с 0:1 в края на септември, която не позволи на Португалия да се класира за финалите на Лигата на нациите. Селекционерът Фернандо Сантош е подложен на критики, че не успява да изкара най-доброто от големия талант на разположение, а Мондиалът в Катар ще е последен шанс за опитния наставник, направил тима европейски шампион през 2016. На Световното първенство Португалия ще играе с Гана, Уругвай и Южна Корея в груповата фаза.

13. Уругвай – Двукратният световен шампион имаше проблеми в квалификациите, преди Федерацията да вземе тежкото решение да замени обичания от всички доайен Оскар Табарес, който води тима в продължение на 15 години. Резултатите се подобриха под ръководството на Диего Алонсо, като с изключение на изненадващата загуба от Иран с 0:1, Уругвай е солиден в защита и постига победи. Остава усещането, че в тима липсва баланс и все още не може да се намери точната формула за атаката. Уругвай е в група Н с отборите на Португалия, Гана и Южна Корея.

12. Белгия – Златното поколение на Белгия все още е в действие, но като че ли пропусна големия си шанс да спечели трофей в последното десетилетие. Ветераните в състава вече изглеждат уморени и изчерпани, с изключение на непрестанно брилянтния Кевин де Бройне. Все пак, с толкова класа в състава Белгия може да победи всеки и да стигне надалеч. Канада, Мароко и Хърватия очакват „червените дяволи“ в група F на Световното първенство.

11. Швейцария – Изключително солиден и обигран отбор, който завърши пред Италия в квалификациите за Мондиала и записа победи над Португалия, Испания и Чехия в последните си три мача. Всеки в Катар ще трябва да се съобразява със селекцията на Мурат Якин, за която предстоят мачове с Камерун, Бразилия и Сърбия в груповата фаза.

Бундестимът ще се опита да загрее за домашното Евро 2024, като покори света в Доха.

10. Сърбия – Сърбите отиват в Катар с амбициите за нещо голямо и има защо. В квалификациите за Мондиала те оставиха Португалия зад себе си, а в Лигата на нациите това лято Сърбия прегази Норвегия, Швеция и Словения по пътя си към първото място. Силни футболисти, добър треньор, максимално себераздаване и голямо самочувствие – всичко е налице за Сърбия, но лошата новина за тях е тежката им група в Катар, където са още отборите на Бразилия, Камерун и Швейцария.

9. Англия – Очакваше се Англия е да е доста по-нагоре в тази класация след четвъртото място на Мондиал 2018 и сребърните медали от Евро 2020, както и големият набор от млади и талантливи играчи, който е на разположение на селекционера Гарет Саутгейт. Нещо в работата на Саутгейт обаче куца и „трите лъва“ вече нямат победа в шест поредни мача. Треньорът на Англия трябва бързо да намери правилната формула, за да оправдае огромните очаквания към тима. В група В Англия ще срещне Иран, САЩ и Уелс.

8. Хърватия – Често описват сребърния медалист от последното Световно първенство като залязваща сила, може би заради възрастта на звездата Лука Модрич. 37-годишният Модрич обаче все още играе на най-високо ниво, а пък Хърватия продължава да е един от най-силните отбори в света. Тимът записа две победи над Дания и победа и равенство срещу Франция в Лигата на нациите, където спечели своята група и се класира за финалната четворка. С играчи в отбори като Байерн Мюнхен, Лайпциг, Челси, Реал Мадрид, Интер, Аталанта и Тотнъм, хърватите имат всички шансове да постигнат нещо голямо в Катар, където ще срещнат Мароко, Канада и Белгия в група F.

7. Франция – Изненадващо, но факт - действащият световен шампион дори не е в топ 5 на фаворитите за трофея Жул Риме. Франция продължава да разполага с изобилие от талант, но „петлите“ имат проблеми с контузии, като постоянно се говори и за търкания между играчите. Селекционерът Дидие Дешан като че ли не успява да извади най-доброто от футболистите си в последно време, като Франция записа една победа, две равенства и три загуби в Лигата на нациите и бе много близо до изпадане. Въпреки това, Франция има класата и опита да стигне до заключителните етапи на турнира, но преди това ще трябва да се справи с Тунис, Австралия и Дания в груповата фаза.

6. Дания – След страхотното си представяне на Евро 2020, където датчаните отпаднаха драматично в полуфиналите, те затвърдиха името си на един от най-силните европейски отбори в момента. „Червения динамит“ записа девет победи от десет мача в квалификациите, а в Лигата на нациите победи по два пъти Франция и Австрия, но бе спрян от Хърватия за първото място. Звездата на тима Кристиан Ериксен отново е в топ форма, след преживяния кошмар на Европейското първенство, а Дания разполага още със Симон Кяер, Аднреас Кристенсен, Пиер-Емил Хойберг, Мартин Брайтуайт, Каспер Долберг. Датчаните ще са амбицирани да си тръгнат от Катар с медал, а в група D ще срещнат Тунис, Франция и Австралия.

5. Германия – Германия има потенциала да стане световен шампион, но отборът на Ханзи Флик има своите недостатъци, които се видяха в Лигата на нациите, където тимът записа само една победа в шест мача. Под ръководството на Флик Германия играе атрактивен и атакуващ футбол, но се пропуква под напрежение. Все пак, резултатите в квалификациите – девет победи в десет мача и 36 отбелязани гола - показват, че Бундестимът има голям потенциал, а четирикратните световни шампиони имат навика да показват най-доброто от себе си в най-важните моменти. Съперници на Германия в груповата фаза ще бъдат Япония, Испания и Коста Рика.

Сенегалците, водени от Садио Мане, грабнаха първа Купа на Африка в историята си през февруари.

4. Нидерландия – На Мондиал 2014 Нидерландия спечели бронзовите медали под ръководството на Луис ван Гаал. Последва тежък период за „лалетата“ - те не се класираха за Евро 2016 и Мондиал 2018, а на Евро 2020 отпаднаха още в осминафиналите. Това принуди местната футболна федерация да върне на поста ветерана Ван Гаал, което веднага се отрази на представянето на тима, като те спечелиха тежка квалификационна група с отборите на Турция и Норвегия, след което завършиха първи и в Лигата на нациите с пет победи и едно равенство в шест мача. Селекцията на Ван Гаал е страхотна смес от талантливи и опитни футболисти, а самочувствието и амбициите са на много високо ниво. Нидерландците не би трябвало да имат проблем в група с Катар, Еквадор и Сенегал, но след това започват сериозните битки.

3. Испания – За мнозина Испания бе най-добрият отбор на Евро 2020, но тогава тимът бе спрян от Италия на полуфиналите след изпълнение на дузпи. Този път с известна доза късмет испанците имат всички шансове отново да се качат на световния връх. Ла Фурия Роха спечели тежка група в Лигата на нациите, преборвайки се с Португалия, Швейцария и Чехия за първото място. Испания отново играе типичния си доминиращ футбол със солидна защита и ефективност в атака. Първият сериозен тест за тима ще е още в груповата фаза срещу Германия, а в група Е са още Коста Рика и Япония.

2. Аржентина – Дългоочакван триумф в Копа Америка, Лео Меси във форма и освободен от напрежение, изключителна серия от 35 поредни мача без загуба – Аржентина има всички предпоставки да се счита за фаворит за титлата в Катар. След отказването на ветерани като Серхио Агуеро и Гонсало Игуаин схемата на селекционера Лионел Скалони се изчисти, а Аржентина играе ефективен футбол, като е допуснала два гола в последните си 14 двубоя. Евентуален проблем за двукратните световни шампиони може да бъде фактът, че те са изиграли само два мача срещу европейски отбори в последните три години – убедителни победи над Италия и Естония. Сега те ще се изправят срещу солидния тим на Полша още в група С на Мондиала, където са още Саудитска Арабия и Мексико. При всички положения от много време насам феновете на Аржентина не са били толкова обнадеждени, че страната отново ще стане световен шампион.

1. Бразилия – Да се каже, че Бразилия е фаворит номер 1 за световната титла е клише. Същото се твърдеше и в предишните издания на Мондиала, но тогава това се дължеше основно на митичния статут, който имат кариоките в света на футбола. Този път позицията им на фаворит е подплатена от игра, резултати и състав. Селекционерът Тите разполага с може би най-класния и широк състав в света, като дори играч от ранга на Габриел Жезус трудно намира място сред титулярните 11. Силата на Бразилия не е само в атака, а на всички позиции по терена, като отборът има само една загуба (от Аржентина) в последните си 29 мача. Тук отново може да се окаже проблем, че Бразилия не е играла с европейски отбор от загубата си от Белгия на последното световно първенство преди повече от четири години. Все по-силно обаче става усещането, че е дошъл моментът Бразилия да стъпи на световния връх за шести път в историята си. Сърбия, Швейцария и Камерун ще са съперници на Селесао в група G. /БГНЕС