От Белия дом проведоха разговори с лидерите на Косово и Сърбия

Високопоставен помощник на президента на САЩ Джо Байдън е изразил загриженост относно събитията в Северно Косово в разговори с министър-председателя Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич, съобщи Белият дом..


Политическата криза, която прерасна в насилие в северната част на Косово, се засили, след като кметове етнически албанци встъпиха в длъжност в района с преобладаващо сръбско население - ход, който накара САЩ и техните съюзници да порицаят Прищина. Мнозинството от сръбското население бойкотира изборите през април, позволявайки на етническите албанци да бъдат избрани.

Главният помощник-съветник на Байдън по националната сигурност Джон Финър разговаря с Курти и призова Косово "да даде възможност на новоизбраните кметове да изпълняват задълженията си от алтернативни места и да изтегли полицейските сили от общинските сгради", съобщиха от Белия дом.

Той е приветствал "готовността на Курти да работи за създаване на условия за нови избори", се казва в съобщението.

Помощникът на Байдън е разговарял и с Александър Вучич, настоявайки Сърбия "да изтегли въоръжените си сили, разположени в близост до границата, и да понижи степента им на готовност, както и да призове протестиращите да съблюдават мира и реда в Северно Косово", се казва в американското резюме на разговора.

И в двата разговора, според Белия дом, Финър е изразил загриженост за ситуацията и е настоял всички страни да редуцират конфликта. Вашингтон очаква двете страни да се включат отново в диалога с Европейския съюз и "да приложат изцяло споразумението за нормализиране", постигнато по-рано тази година./БГНЕС