От Белгия си тръгваме с шоколад, а от Австралия - с бумеранг за спомен

Посещението на дадена страна е свързано с това да научите повече за дестинацията - нейната култура, история и хора. А закупуването на сувенир е прекрасен спомен от пътуването и ценно доказателство за откритите нови земи и места. Но кои са най-продаваните сувенири, купувани от туристите в различните държави?


Обединено кралство: чадър с британския флаг

Отварянето на чадър "Юниън Джак" е патриотичният начин да се опазите сухи през английското лято. Сегашният дизайн на емблематичния национален флаг е приет през 1801 г.

Нидерландия: сабо

Дървените обувки тип 4сабо" се появяват в Нидерландия в началото на 13 век и се носят от работници във фабрики, занаятчии, фермери, рибари и други физически работници, за да предпазват краката от наранявания.

Канада: кленов сироп


Кленовият сироп се произвежда и използва за първи път от коренното население на Северна Америка. По-късно, в края на XVII в., европейските колонизатори научават от местните жители как да използват кленовите дървета. През XIX в. варенето на кленов сок за получаване на захар и сироп става широко разпространено.

Австралия: бумеранг

Бумерангите са международно признат символ на Австралия. Най-старите австралийски бумеранги, открити досега, са намерени през 1973 г. в блатото Уайри, Южна Австралия и са датирани на около 10 000 години.

Белгия: шоколад

Белгия се радва на отлична репутация в целия свят благодарение на изкуството за производство на шоколад, чието начало е поставено през 1635 г. в Гент. Днес в Белгия има повече от 320 шоколадови фабрики и се произвеждат над 725 000 тона от това изкусително лакомство всяка година.


Русия: кукли матрьошки

Куклите матрьошки, известни още като кукли бабушки или руски кукли, представляват комплект дървени кукли с намаляващ размер, поставени една в друга. Дизайнът им датира от 1890 г.

Мароко: арганово масло

Аргановото масло се произвежда от ядките на аргановите дървета, които растат в Мароко. Неговият деликатен ядков вкус го е превърнал в основен кулинарен продукт от векове. Маслото има и редица ползи за здравето, а благодарение на високото съдържание на витамин Е осигурява на кожата голяма доза хидратация./БГНЕС